Hyr ut lägenheter som asylbostäder

Allt färre personer söker asyl i Sverige. Därför minskar också Migrationsverkets behov av tillfälliga bostäder. Just nu pågår en avveckling av bostäder, vilket betyder att de bostäder Migrationsverket anskaffar i dagsläget enbart är ersättningslägenheter som bättre svarar mot de boendes behov än de lägenheter som finns idag.

Viktig infor­ma­tion för dig som vill hyra ut fastighet

Tidigare har du haft möjlighet att lämna in en intresseanmälan om du velat hyra ut din fastighet till Migrationsverket. Behovet av större fastigheter har minskat och vi har därför slutat att ta emot intresseanmälningar.

Hyr ut lägenhet

Trots att Migrationsverket nu avvecklar bostäder uppstår ibland ett behov av att ersätta vissa lägenheter. Det kan vara lägenheter som Migrationsverket hyr som har otillräcklig standard eller som ligger långt från samhällsservice, som i dessa fall ersätts med ett bättre alternativ.

Läs mer om Migrationsverkets olika typer av bostäder

Förutsättningar för de lägenheter Migrationsverket hyr

Migrationsverket hyr enbart omöblerade lägenheter med möjlighet till eget hushåll. Vi tar också hänsyn till avståndet för de asylsökande att resa från lägenheten till samhällsservice (exempelvis mataffär, apotek, vårdcentral etc.) och Migrationsverkets mottagningskontor.

Tillsvidareavtal

När vi hyr lägenheter tecknas ett hyresavtal mellan Migrationsverket och uthyraren (juridisk person). Migrationsverket tecknar ett tillsvidareavtal med tre månaders uppsägningstid. Vi tecknar aldrig andrahandskontrakt.

Marknadsmässig hyra

Migrationsverket betalar marknadsmässig varmhyra per kvadratmeter boarea (BOA). Priset bestäms utifrån aktuellt ortspris för bostad i lägenhet.

Avgränsningar

Migrationsverket tackar nej till hyreslägenheter med

  • enbart enstaka rum
  • begränsad hyrestid
  • andrahandskontrakt.

Sidan senast uppdaterad: