Skratt, lek och kreativitet ska bryta oro och ångest     

Clowner utan Gränser Sverige har beviljats stöd från Asyl-, migrations- och integrationsfonden för projektet Cirkus för hopp och styrka. Målgruppen asylsökande ska genom cirkus- och clownträning få möjlighet att stärka relationen mellan föräldrar och barn. 

Två clowner, en man och en kvinna håller en gul frisbee.

Foto: Nettan Kock

Inom ramen för specifikt mål 1, asyl har Clowner utan Gränser Sverige beviljats stöd från AMIF. Projektet Cirkus för hopp och styrka syftar till att nå en förbättrad miljö och verklighet som både målgruppen asylsökande och övriga deltagare befinner sig i. 

- Genom skratt, lek och kreativitet kan vi bryta oro och ångest som många i målgruppen bär på. Vi vill skratta oss igenom busiga föreställningar, vi kan skapa möten genom leken, vi bygger självkänsla och tillit i övningar och stärker relationer och närhet mellan föräldrar och barn genom cirkus/clownträning tillsammans, säger projektledaren Kristina Eriksson.

Aktiviteter görs med barn, ungdomar och vuxna och syftar till att ta tillvara på den kapacitet och kreativa vilja målgruppen besitter, kanalisera frustration, bryta aktivitetsförlust, stärka sociala förmågor och skapa en vilja att delta och att utvecklas tillsammans. Alla aktiviteter till övriga deltagare, personal på boenden och andra som arbetar med målgruppen, syftar till att stärka dessa i sin yrkesroll och stödja dem i att skapa nya sätt att möta och arbeta med målgruppen.

Cirkus för hopp och styrka kommer turnera runt om i Sverige. Projektet pågår till och med 1 december 2020 med start i september 2017. Projektet har beviljats medfinansiering med 6 miljoner kronor från Europeiska asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF.

Följ projekt Cirkus för hopp och styrka  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.på deras webbplats och på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Projektet är nu avslutat.