Ring oss

När du ringer till Migrationsverket kan du välja att få prata med vårt kontaktcenter eller växel. Kontaktcenter svarar både på frågor i pågående ärenden och på allmänna frågor.

Telefonnummer

0771-235 235

Från utlandet: +46 771 235 235

Telefontider

Måndag–fredag 08.00–16.00

Särskilda öppettider under året

När du ringer till Migrationsverkets kontaktcenter

När du ringer till oss finns det tre olika val som du kan göra:
Tryck 1 (kontaktcenter) när du vill prata med kundtjänsten.
Tryck 2 (kontaktcenter för arbetsgivare, myndigheter och bank) när du ringer som arbetsgivare, från en annan myndighet eller från en bank.
Tryck 3 (växeln) när du vill prata med en telefonist. Här får du även alternativet att bli kopplad till vår automatiska telefonist när du vet namnet på den du söker.
Tryck 0 för engelska.

Välkommen till Migrationsverket. Welcome to the Swedish Migration Agency, for information in English, please press 0

Val av tjänst

Vanliga frågor och svar

 • Vem kan få ett permanent uppehållstillstånd?

  Ensamkommande barn och barnfamiljer som har registrerat sin ansökan om asyl senast 24 november 2015 kan beviljas ett permanent uppehållstillstånd förutsatt att barnet fortfarande är under 18 år vid beslutstillfället.

  Det är möjligt att få permanent uppehållstillstånd om du har en anställning eller ett eget företag och kan visa att du kan försörja dig.

  Läs mer om permanent uppehållstillstånd för anställd eller egen företagare

  Om du lever med en partner som är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd kan du få uppehållstillstånd på grund av anknytning till din partner. Om ni har levt tillsammans i minst två år kan du få permanent uppehållstillstånd, annars får du ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i upp till två år.

  Läs mer om uppehållstillstånd på grund av anknytning till en partner i Sverige

  Kvotflyktingar beviljas permanent uppehållstillstånd.

  Läs mer om vad en kvotflykting är

 • Har jag rätt till familjeåterförening om jag får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd?

  Asylsökande med flyktingstatus har möjlighet att återförenas med sin kärnfamilj. (Som kärnfamilj räknas make/maka, sambo, registrerad partner och barn under 18 år, eller föräldrar till barn under 18 år).

  Läs mer om de olika skyddsstatusarna

 • Vad innebär försörjningskravet?

  Försörjningskravet innebär att anknytningspersonen i Sverige ska kunna försörja familjemedlemmen som kommer hit, och ska ha en bostad som är tillräckligt stor för familjen.

  Läs mer om försörjningskravet

 • När får jag ett beslut i mitt ärende?

  Hur lång tid du behöver vänta beror bland annat på om din ansökan är komplett eller ej, samt vilken typ av ärende du har. Observera att Migrationsverket inte kan säga exakt när ett beslut kan komma att fattas eftersom det är många faktorer som spelar in.

  Läs mer om tid till beslut

  Du kan själv kontrollera om det har fattats ett beslut i ditt ärende.

  Kontrollera om beslut fattats i ditt ärende

 • Har jag fått en handläggare?

  Flera handläggare eller assistenter kan arbeta med ett ärende till en början. Deras arbete innebär till exempel att samla in information, kontrollera inkomna dokument och göra vissa rutinkontroller med andra myndigheter. Den insamlade informationen används sedan som underlag för den handläggare som ska utreda och fatta beslut om ansökan. Migrationsverket kommer att kontakta dig om ytterligare information krävs. Om du har frågor angående din ansökan kan du kontakta vårt kontaktcenter via telefon eller e-post.

 • Kan jag komma på besök i Sverige under handläggningstiden?

  Beslutet ska vara klart innan du reser till Sverige. Det är däremot inte förbjudet att komma på besök i väntan på beslut. Du kan ansöka om visum för att tillfälligt besöka Sverige. Det är ambassaden i det land där du bor som prövar din ansökan om visum och det görs alltid en individuell bedömning. Om du blir beviljad ett visum för besök är det viktigt att du återvänder hem när det har slutat att gälla och där väntar på beslut i ditt ärende om uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd kan normalt inte beviljas om du befinner dig i Sverige. Om du kan besöka Sverige utan visum rekommenderar vi att du informerar Migrationsverket om ditt besök.

 • Jag har lämnat in en ansökan om medborgarskap och väntar på svar. Nu vill jag resa utomlands. Hur gör jag?

  Migrationsverket behöver passet i original för att behandla en ansökan om svenskt medborgarskap. När ärendet är avslutat skickar vi tillbaka passet samtidigt som du får ditt beslut.

  Om du har skickat in ditt pass men behöver få det tillbaka innan din ansökan blivit behandlad, kan du själv beställa tillbaka ditt pass. Då skickar vi det tillbaka till dig. Om du ska resa ska du även ange tidpunkt för resan.

  Du ska inte skicka in passet igen förrän Migrationsverket begär det. Vi kommer kontakta dig per brev när vi börjar handlägga din ansökan och behöver ditt pass igen.

Callback

Du som ringer till vårt kontaktcenter har möjlighet att bli uppringd, så kallad callback. Du blir erbjuden callback endast om det finns lediga platser i kön.

För dig som har en funktionsnedsättning

Du kan få stöd genom att ringa oss via:

Bildtelefonilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (för dig som vill ha teckenspråkstolk)
Texttelefonilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (för dig som använder en texttelefon)
Teletallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (för dig som vill ha talstöd och minnesstöd)

Sidan senast uppdaterad: 2019-06-26

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.