Förlänga uppehållstillstånd för tidigare asylsökande och deras familj – om ni inte kan använda e-tjänsten
Du som tidigare har sökt asyl och fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd måste ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd om du vill stanna i Sverige. Det gäller även dig som är familjemedlem till en person som tidigare har sökt asyl och fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.
Den här informationen gäller dig som har sökt asyl och fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande, på grund av särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter, eller därför att det finns ett tillfälligt verkställighetshinder som gör att du inte kan utvisas. Det gäller också dig som kom till Sverige som anhörig till en person som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd av något av dessa skäl, och dig som har fått uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.
Så kan du få förlängt uppehållstillstånd
Du kan ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd om du uppfyller kraven för ett eller flera av dessa skäl:
- Du behöver skydd (asyl).
- Du är familjemedlem till en person som är bosatt i Sverige.
- Du studerar på gymnasial nivå.
- Du vill söka arbete efter slutförda studier på gymnasial nivå.
- Du har studerat på gymnasial nivå och kan försörja dig själv.
- Det finns särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter.
Ansök innan ditt uppehållstillstånd slutar gälla
Det är viktigt att du ansöker om förlängning innan ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd slutar gälla, men inte tidigare än två månader innan det går ut. Om du ansöker om förlängning innan ditt uppehållstillstånd slutar gälla har du rätt att arbeta medan du väntar på ett beslut. Om ni är flera i familjen vars tillstånd slutar gälla ska ni ansöka om förlängning samtidigt.
Om du ansöker efter att ditt tillstånd slutat gälla
Om du ansöker om förlängning för sent, det vill säga efter att ditt uppehållstillstånd slutat gälla, så har du inte rätt att arbeta medan du väntar på beslut. Du riskerar också att förlora vissa förmåner, till exempel etableringsstöd, studiebidrag eller föräldrapenning. Om du ansöker för sent finns det också en risk att du får avslag på din ansökan om förlängning eftersom du befunnit dig i Sverige utan uppehållstillstånd.
Om du sedan tidigare har ett gällande utvisningsbeslut kan det verkställas när ditt uppehållstillstånd slutar gälla, om du inte ansöker om förlängning i tid.
Fyll i blanketten
Om du inte kan använda e-tjänsten för att ansöka på webben fyller du i blanketten Ansökan om förlängning av uppehållstillstånd, 200011. Du kan fylla i blanketten på datorn innan du skriver ut den eller skriva ut den först och fylla i för hand. Om du inte har en egen skrivare kan du ofta få hjälp att skriva ut blanketten på närmaste bibliotek eller medborgarskapskontor. Du kan också få blanketterna skickade per post till din adress. På samlingssidan för blanketter kan du göra din beställning av pappersblanketter.
Alla familjemedlemmar måste fylla i en egen ansökningsblankett, även barn. Föräldrar fyller i ansökningsblankett och bilagor åt sina barn, men tänk på att frågorna i det fallet riktar sig till barnet.
Kom ihåg att skriva under din blankett. Vårdnadshavare skriver under barnens blanketter.
Ansökan om förlängning av uppehållstillstånd, blankett 200011 Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.
I ansökningsblanketten anger du varför du vill ansöka om förlängt uppehållstillstånd. För att din ansökan ska bli komplett behöver du i vissa fall bifoga dokument som visar att du uppfyller kraven. Vilka dokument du ska skicka in beror på varför du vill bo kvar i Sverige. Eftersom du kan ha flera olika skäl till att vilja stanna i Sverige kan du skicka med flera dokument.
Ansök om permanent uppehållstillstånd
På ansökningsblanketten Ansökan om förlängning av uppehållstillstånd, 200011, kan du även ansöka om permanent uppehållstillstånd. Du kan bara ansöka om permanent uppehållstillstånd i samband med att du ansöker om förlängt uppehållstillstånd, och tidigast efter tre år med uppehållstillstånd i Sverige.
Läs vad som krävs för att få permanent uppehållstillstånd
Läs om de särskilda kraven för att få permanent uppehållstillstånd
Även du som har uppehållstillstånd på grund av studier på gymnasial nivå kan ansöka om permanent uppehållstillstånd, men för dig gäller andra krav för att få permanent uppehållstillstånd.
Läs vad som krävs för att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen
Vill du ansöka om förlängning digitalt?
I e-tjänsten kan du svara på frågor och ladda upp alla dina bilagor digitalt. För att använda e-tjänsten behöver du ha e-legitimation och en mejladress.
Läs om hur du ansöker om förlängt uppehållstillstånd i e-tjänsten
Läs om vilka krav som gäller för dig och vilka dokument du ska bifoga beroende på vilket/vilka skäl du har
Vart ska du skicka dina blanketter och bilagor?
Vart du ska skicka dina blanketter och bilagor beror på var du bor. Använd ditt postnummer för att få veta vilken adress du ska använda.
Ta reda på vart du ska skicka dina bilagor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du skickar in din ansökan med post får du en bekräftelse med brev efter ungefär en vecka.
Efter att du har skickat din ansökan
När du ansöker om förlängning på webben får du en bekräftelse på att Migrationsverket har tagit emot din ansökan direkt på din skärm. Du kan även spara bekräftelsen genom att skicka den till din mejladress, ladda ner eller skriva ut den direkt.
Det är inte alla som har ansökt om förlängt uppehållstillstånd som behöver besöka Migrationsverket för en intervju. Vi kommer att kontakta dig om vi behöver mer information. Det kan hända att vi behöver träffa dig för att ställa frågor, till exempel om du har uppgett i din ansökan att du har nya asylskäl. Vi kan också ställa frågor i telefon eller be dig skicka in kompletterande uppgifter per brev.
Om din situation förändras innan Migrationsverket har fattat beslut kan du komplettera din ansökan per post. Det kan till exempel vara att du har börjat arbeta, att du har avslutat dina studier eller att din familjesituation har förändrats.
Ta reda på vart du ska skicka dina bilagor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du bör inte lämna Sverige medan du väntar på beslut. I de flesta fall kan Migrationsverket inte bevilja förlängt uppehållstillstånd till en person som befinner sig utanför Sverige. För att resa in i Sverige behöver du ett giltigt uppehållstillståndskort som du får när Migrationsverket har beviljat din ansökan om förlängt uppehållstillstånd. Det innebär att du inte kommer att kunna komma tillbaka till Sverige om du är utomlands när ditt uppehållstillstånd slutar gälla.
Efter beslut
När Migrationsverket har fattat beslut skickar vi ett brev hem till dig. Det vanligaste är att vi använder oss av så kallad förenklad delgivning som innebär att vi skickar beslutet med post hem till dig. I vissa fall får du en kallelse där vi ber dig komma till ett möte vid Migrationsverket för att en handläggare ska berätta för dig om beslutet.
För att kunna skicka brev och kallelser hem till dig använder Migrationsverket i första hand din folkbokföringsadress som vi får från Skatteverket. Därför är det viktigt att du meddelar Skatteverket om du flyttar. Migrationsverket kan inte ändra din folkbokföringsadress.
Om du har ansökt om förlängt uppehållstillstånd åt ditt barn kommer Migrationsverket skicka beslutet hem till barnets folkbokföringsadress. Vårdnadshavare kan ändra barns folkbokföringsadress genom att kontakta Skatteverket.
Om du får förlängt uppehållstillstånd behöver du ett nytt uppehållstillståndskort. Då behöver du boka tid för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad så att Migrationsverket kan tillverka ett nytt uppehållstillståndskort åt dig. Du ska boka en tid för varje familjemedlem som behöver ett nytt uppehållstillståndskort.
Läs mer om uppehållstillståndskort
I beslutet står det om du har fått uppehållstillstånd eller inte och hur länge tillståndet gäller.
Det står även i beslutet varför du har fått uppehållstillstånd. Om du har fått uppehållstillstånd därför att du behöver skydd (asyl) i Sverige står det också om du har fått en ny skyddsstatusförklaring. Du som redan har en skyddsstatusförklaring sedan tidigare behåller i de flesta fall den, om du har sagt i din ansökan att du fortfarande behöver skydd.
Alla beslut går inte att överklaga. I ditt beslut står det om du kan överklaga och hur du gör för att överklaga om du inte är nöjd med beslutet.
Läs mer om hur du gör för att överklaga
Olika långa tillstånd
När du får förlängt uppehållstillstånd får du vanligen ett uppehållstillstånd som gäller i två år. Tillståndets längd kan i vissa fall bli kortare om du har begått brott.
Du som redan har uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå, men behöver mer tid än planerat för att studera färdigt får vanligen uppehållstillstånd för den tid som du har kvar på din utbildning och ytterligare sex månader, dock längst 13 månader i taget. De extra sex månaderna är till för att du ska få tid att söka arbete efter att du har slutfört dina studier.
Om du får förlängt uppehållstillstånd därför att du vill söka arbete efter slutförda studier på gymnasial nivå får du ett uppehållstillstånd som är giltigt i upp till sex månader från ditt examensdatum.
Om du får permanent uppehållstillstånd behöver du inte ansöka om förlängt uppehållstillstånd igen.
Om du har ansökt om permanent uppehållstillstånd men endast får förlängt tidsbegränsat uppehållstillstånd kan du i vissa fall överklaga beslutet.
Läs om vad som krävs för att få permanent uppehållstillstånd