Mobila pass­kon­troller i Hong Kong och Taiwan

I början av juli kan viseringsfria student eller arbetstagare som ansöker om uppehållstillstånd visa upp sina pass i Hong Kong och Taiwan.

Den som har ansökt om uppehållstillstånd som student eller arbetstagare och inte behöver ha visum för att resa till Sverige, behöver ändå visa upp sitt pass personligen innan hen kan få beslut. I början av juli kan det ske i Hong Kong och Taiwan.

Personal från svenska ambassaden i Bangkok genomför de mobila passkontrollerna för att underlätta ansökningsprocessen för viseringsfria studenter och arbetstagare.

De tillfälliga kontrollstationerna är öppna för den som

  • bor i Hong Kong eller Taiwan
  • har ansökt om uppehållstillstånd för att studera eller arbeta i Sverige
  • inte behöver ett visum för att resa till Sverige.

Ingen tids­bok­ning

Den som vill få sitt pass kontrollerat på en av de tillfälliga kontrollstationerna behöver inte boka tid. De behöver inte heller vänta på att Migrationsverket ska meddela att det är dags att visa upp sitt pass. Om de uppfyller kraven i punktlistan ovanför är de välkomna att besöka oss på någon av platserna som listade i rutan längre ner på sidan.

Ingen intervju på de till­fäl­liga kontroll­sta­tio­nerna

Personer som behöver ett uppehållstillståndskort eller visum för att kunna resa in i Sverige ska inte besöka de tillfälliga kontrollstationerna. De måste som vanligt besöka en svensk ambassad eller generalkonsulat för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck. Detsamma gäller personer som ska genomföra en intervju, till exempel om de har ansökt om uppehållstillstånd för att flytta till en anhörig i Sverige. Kontakta den aktuella ambassaden för information om hur man bokar tid.

Boende i Taiwan kan få sina pass kontrollerade digitalt

Sedan slutet av maj kan viseringsfria studenter och arbetstagare få sina pass kontrollerade digitalt. Taiwan är ett av de 22 länder och territorier som ingår i piloten. Om man har genomfört en digital passkontroll med hjälp av appen Freja och delat sina passuppgifter digitalt med Migrationsverket behöver man inte visa upp sitt pass personligen.

Läs med om digital passkontroll

Datum för de till­fäl­liga kontroll­sta­tio­nerna

Hong Kong
8 och 9 juli, klockan 09.00–12.00, samt 13.00–16.00

Svenska generalkonsulatet, rum 2501,
25/F, BEA Harbour View Centre, 56 Gloucester Road,
Wan Chai, Hong Kong

Taiwan
10 juli, klockan 09.00–12.00, samt 13.00–16.00

The Swedish Trade and Invest Council (Business Sweden) Room 2406, International Trade Building, 333 Kelung Road, Sec. 1, Taipei

Läs mer om passkontroller i Hong Kong och Taiwan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.