Barnkonventionen
FN:s konvention om barnets rättigheter, den så kallade barnkonventionen, är lag i Sverige. I barnkonventionen står vilka rättigheter alla barn ska ha. Några av de viktigaste reglerna i barnkonventionen är att alla barn har rätt att leva och utvecklas, att barn har rätt att säga vad de tycker, att barnets bästa alltid ska vara viktigt och att alla barn har samma rättigheter.
Barnkonventionen blev lag i Sverige den 1 januari 2020, men alla svenska myndigheter har varit bundna att följa barnkonventionen ända sedan 1990 när Sverige skrev under den. Riksdagen valde sen att göra barnkonventionen till lag i Sverige för att göra det ännu tydligare att alla svenska myndigheter ska ta hänsyn till reglerna som finns där. Det innebär bland annat att en myndighet som har med barn att göra måste beakta barnets bästa, vilket betyder att de alltid måste tänka på vad som är bäst för barnet.
Migrationsverket och barnkonventionen
Precis som alla andra myndigheter ska Migrationsverket ta hänsyn till vad som är bäst för barnet när vi gör något som påverkar barn. Det gäller till exempel när vi bestämmer om ett barn ska få uppehållstillstånd i Sverige, men det handlar också om att alltid bemöta barn på ett bra sätt och lyssna på vad de har att säga. När barnets ansökan utreds ska handläggaren, så långt det är möjligt, anpassa utredningen med barnet efter barnets ålder, mognad och hälsa. Detta börjar redan från första mötet med barnet. Ett barn som känner förtroende för personalen och förstår vad som händer är mer benäget att säga vad det tycker och till exempel berätta om sina asylskäl.
Att beakta barnets bästa innebär inte alltid att beslutet blir som barnet vill. När vi fattar beslut ska vi lyssna till barnet och tänka på barnets behov, men vi måste också tänka på vad lagen säger om vem som har rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Barnkonventionen är en av flera lagar som Migrationsverket måste rätta sig efter. Barnkonventionen säger vilka rättigheter barn ska ha, men den bestämmer inte vem som kan få uppehållstillstånd i Sverige. De reglerna finns i andra lagar. Migrationsverket kan därför komma fram till att det bästa för barnet skulle vara att få uppehållstillstånd, men att det ändå inte finns utrymme för det enligt de lagar som gäller. Då blir svaret nej, även om ett ja hade varit bättre för barnet.
Frågor och svar om barnkonventionen
Om du vill veta mer om barnkonventionen och hur det påverkar Migrationsverkets prövning av ärenden som rör barn
Lyssna på Migrationsverkets rättschef när han pratar om barnets bästa i migrationsärenden
Delmi-podden är en podcast om migration och forskning som ges ut av Delegationen för migrationsstudier. I avsnitt sju av Delmi-podden får du höra ett samtal om vad det innebär att barnkonventionen har blivit inkluderad i svensk lag och vilken effekt det har i migrationsärenden som rör barn. Medverkar gör Carl Bexelius, Migrationsverkets rättschef, och Louise Dane, forskare i offentlig rätt.
Avsnitt 7. Barnets bästa i asylärenden – Delmi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fördjupad information om hur Migrationsverket fattar beslut som rör barn och vad det innebär att beakta barnets bästa
Barnkonventionen på svenska
Migrationsverkets informationsmaterial om och för barn
Information för barn som har sökt asyl
Informationen för barn som har sökt asyl i Sverige kan läsas av asylsökande barn själva, men även av andra som vill veta mer hur det går till att söka asyl och vad som händer medan man väntar på beslut.
För dig som söker asyl med förälder
För dig som söker asyl utan förälder eller annan vårdnadshavare
Enklare information om asyl för yngre barn
I appen ”Migrationsverket Stories” får du veta hur det går till att söka asyl och vilka rättigheter asylsökande barn har i Sverige. Du kan välja om du vill lyssna på svenska, engelska, arabiska, somaliska, persiska eller albanska. Appen finns för både iPhone och Android och passar barn i åldrarna sju till elva år. Ladda ner appen där du brukar hämta appar till din mobiltelefon.
Om uppehållstillstånd för barn som inte är asylsökande
Migrationsverket prövar ansökningar om uppehållstillstånd för barn som vill flytta till föräldrar i Sverige, eller som föds i Sverige med föräldrar som inte är svenska medborgare.
Medborgarskap för barn
Migrationsverket prövar också ansökningar från personer som vill bli svenska medborgare.