Viseringsfria studenter kan få sina pass kontrollerade utan att besöka svenska ambassaden

I slutet av maj lanserar Migrationsverket en pilot för digital passkontroll. Den nya e-tjänsten kommer att förenkla ansökningsprocessen för studenter och arbetstagare från 22 viseringsfria länder och territorier.

Om det är aktuellt för dig att göra en digital passkontroll kommer du att få ett erbjudande via e-post inom ett par dagar från att du har skickat in en webbansökan. Du har sedan sju dagar på dig att ladda ner en app för att skanna ditt pass och dela dina digitala passuppgifter med Migrationsverket. Den korta svarstiden är viktig för att inte fördröja handläggningen av din ansökan.

I samband med lanseringen kommer Migrationsverket även att skicka ut erbjudandet till alla sökande - som omfattas av piloten - som har gjort en ansökan under 2024 men som inte har fått sitt pass kontrollerat ännu. På så sätt får även så många som möjligt av de cirka 2 000 studenter som redan har ansökt om uppehållstillstånd i år också möjlighet att genomföra en digital passkontroll. Personer som redan har fått en uppmaning om att boka tid på ambassaden måste meddela ambassaden när de har delat sina passuppgifter med Migrationsverket digitalt.

Läs mer om den nya e-tjänsten för digital passkontroll