Mobila passkontroller på flera orter i USA och Kanada underlättar för viseringsfria arbetstagare att resa till Sverige

I juli 2023 kan viseringsfria student eller arbetstagare visa upp sina pass på fem orter i USA och Kanada.

I juli 2023 kan viseringsfria student eller arbetstagare visa upp sina pass på fem orter i USA och Kanada.

Migrationsverket och ambassaderna i Washington och Ottawa genomför i sommar passkontroller på ett antal orter runt om i Nordamerika för att underlätta ansökningsprocessen för viseringsfria studenter och arbetstagare.

De tillfälliga kontrollstationerna är öppna för personer som

  • bor i USA eller Kanada,
  • har ansökt om uppehållstillstånd för att studera eller arbeta,
  • inte behöver ett visum för att resa till Sverige.


Här kan du se vem som behöver ett visum för att resa till Sverige. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ingen tids­bok­ning

Den som vill få sitt pass kontrollerat på en av tillfälliga kontrollstationerna behöver inte boka tid. Hen behöver inte heller vänta på att Migrationsverket ska meddela att det är dags att visa upp sitt pass. Den uppfyller kraven är välkommen att besöka oss på någon av platserna listade nedan.

Ingen intervju på de till­fäl­liga kontroll­sta­tio­nerna

Den som behöver ett uppehållstillståndskort eller visum för att kunna resa in i Sverige ska inte besöka de tillfälliga kontrollstationerna. Hen måste som vanligt besöka den svenska ambassaden i Washington eller den svenska ambassaden i Ottawa för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck. Detsamma gäller personer som ska genomföra en intervju, till exempel om hen har ansökt om uppehållstillstånd för att flytta till en anhörig i Sverige. Kontakta ambassaden i Washington eller ambassaden i Ottawa för information om hur man bokar tid.

Datum för de till­fäl­liga kontroll­sta­tio­nerna

Kanada

3 juli Svenska konsulatet i Vancouver

4 juli Vancouver, British Columbia, University of British Columbia

Mer information om tid och plats för passkontroller i Kanada kommer att publiceras på webbplatsen för svenska ambassaden i Ottawa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

USA

5-6 juli San Francisco, Kalifornien. University of California Berkeley

7 juli Los Angeles, Kalifornien. University of California Los Angeles

10-11 juli Houston, Texas. Rice University

12 juli Chicaco, Illinois. DePaul University

13 juli Chicaco, Illinois. Svenska konsulatet

Mer information om tid och plats kommer att publiceras på webbplatsen för svenska ambassaden i Washington, DC Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund

Sedan 1 november 2022 måste alla som ansöker om uppehållstillstånd visa upp sitt pass vid ett personligt besök på ambassaden innan ett positivt beslut kan fattas av Migrationsverket. Kontrollen kan ofta göras i samband med att man besöker ambassaden för en intervju, eller i samband med att man blir fotograferad och lämnar fingeravtryck till sitt uppehållstillståndskort. Men för viseringsfria personer som tidigare hade kunnat få ett beslut och resa till Sverige utan att besöka ambassaden blev det nya kravet en stor förändring. Flera universitet har uttryckt att det nya kravet kan utgöra ett hinder mot utbyten mellan svenska och amerikanska lärosäten.