Mobil passkontroll i Brasilien underlättar för viseringsfria arbetstagare att resa till Sverige

Den 27 mars 2024 kan viseringsfria studenter eller arbetstagare visa upp sina pass svenska konsulatet i São Paulo, Brasilien.

Personalen från ambassaden i Brasília genomför den mobila passkontrollen för att underlätta ansökningsprocessen för viseringsfria studenter och arbetstagare.

Den tillfälliga kontrollstationen är öppen för personer som

  • har ansökt om uppehållstillstånd för att studera eller arbeta i Sverige, eller
  • har ansökt om uppehållstillstånd som medföljande familjemedlem till en student eller arbetstagare, och
  • inte behöver ett visum för att resa till Sverige.

Läs vem som behöver ett visum för att resa till Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ingen tidsbokning

Den som vill få sitt pass kontrollerat på den tillfälliga kontrollstationen behöver inte boka tid. Hen behöver inte heller vänta på att Migrationsverket ska meddela att det är dags att visa upp sitt pass. Den som uppfyller kraven är välkommen att besöka oss konsulatet i São Paulo 27 mars.

Ingen intervju på de tillfälliga kontrollstationerna

Den som behöver ett upphållstillståndskort eller visum för att kunna resa in i Sverige ska inte besöka den tillfälliga kontrollstationen. Hen måste som vanligt besöka den svenska ambassaden för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck. Detsamma gäller personer som ska genomföra en intervju, till exempel om hen har ansökt om uppehållstillstånd för att flytta till en anhörig i Sverige. Kontakta ambassaden i Brasília för information om hur man bokar tid.

Fler mobila passkontroller under våren

Migrationsverket kommer att genomföra ytterligare en tillfällig passkontroll i Brasilien senare i vår. Vi kommer också att besöka konsulat eller lärosäten i Nordamerika och Sydostasien i början av sommaren. Vi återkommer med mer information om plats och datum.