Efter beslut om uppehållstillstånd för att arbeta i Sverige
Ditt arbetstillstånd gäller för att arbeta hos den arbetsgivare och inom det yrke som du har angivit i din ansökan. Tillståndet gäller för den tid som står i beslutet.
Om du får ett nytt arbete hos en annan arbetsgivare eller byter arbetsuppgifter ska du ansöka om ett nytt tillstånd.
När du ansöker om förlängt arbetstillstånd kommer du att behöva visa att villkoren för arbetstillståndet har varit uppfyllda under hela tillståndstiden. Du behöver därför spara alla lönespecifikationer, anställningsintyg, intyg om eventuell frånvaro och intyg om att du har omfattats av försäkringar under hela tillståndstiden då du kan bli ombedd att visa dessa dokument för Migrationsverket.
Uppehållstillståndskort
Du som får tillstånd att arbeta i Sverige för längre tid än tre månader får ett uppehållstillståndskort. Kortet är ett bevis på att du har tillstånd att vara i Sverige och innehåller bland annat ett foto på dig och dina fingeravtryck.
Läs mer om uppehållstillståndskort
Om du behöver visum för att resa till Sverige
Om du behöver visum för att resa till Sverige och inte blev fotograferad och lämnade fingeravtryck när du ansökte ska du besöka ambassaden eller generalkonsulatet så att ett uppehålltillståndskort kan tillverkas för dig. Det är inte alla ambassader eller generalkonsulat som har möjlighet att ta emot dig för att fotografera dig och ta dina fingeravtryck. Kontakta därför alltid ambassaden eller generalkonsulatet före ditt besök för mer information. När du besöker ambassaden ska du ta med ditt pass.
Hitta närmaste ambassad på Swedenabroad.com
När kortet är klart kommer ambassaden eller generalkonsulatet att lämna ut eller skicka det till dig. Observera att det kan ta upp till fyra veckor efter det att du har fått ditt beslut att tillverka kortet och leverera det till ambassaden eller generalkonsulatet, förutsatt att du redan har tagit foto och lämnat fingeravtryck. När du reser in i Sverige ska du visa upp kortet tillsammans med ett giltigt pass.
Det går inte att skynda på tillverkningen eller leveransen av kortet. När en beställning av kortet väl har gjorts går det inte heller att ändra vart kortet ska skickas.
Om du kan resa utan visum
Om du kan resa till Sverige utan visum kan du behöva visa upp en kopia av beslutet när du reser in. Så snart du kan efter att du har kommit till Sverige ska du boka tid hos Migrationsverket för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad. När du besöker Migrationsverket ska du ta med ditt pass. När ditt uppehållstillståndskort är klart kommer det att skickas till din adress i Sverige.
Det går inte att skynda på tillverkningen eller leveransen av kortet. När en beställning av kortet väl har gjorts går det inte heller att ändra vart kortet ska skickas.
Arbeta kortare än tre månader
Du som får arbetstillstånd för kortare tid än tre månader får inget uppehållstillstånd och därmed inget uppehållstillståndskort. Du ska i stället visa upp beslutet om arbetstillstånd tillsammans med ditt pass och eventuellt visum när du reser till Sverige.
Så länge gäller tillståndet
I de flesta fall får du tillstånd för den tid anställningen gäller men aldrig längre än ditt pass är giltigt. Ett arbetstillstånd kan beviljas för högst två år i taget. Om din familj följer med får de tillstånd för samma tid som du men aldrig längre än passens giltighetstid.
Om du ska fortsätta arbeta i Sverige efter att ditt tillstånd har gått ut lämnar du in en ansökan om att förlänga ditt tillstånd. Du ska ansöka om förlängning innan ditt tidigare tillstånd går ut. När du har haft arbetstillstånd i 48 månader kan du få permanent uppehållstillstånd. Migrationsverket bedömer om du har rätt till permanent tillstånd i samband med din ansökan om förlängt tillstånd.
Guide för dig som ska arbeta i Sverige (på engelska)
Läs mer om hur du ansöker om att förlänga ditt arbetstillstånd
Viktigt om försäkring
För att du ska kunna få arbetstillstånd måste din arbetsgivare ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring för dig när du påbörjar din anställning. Försäkringen ska gälla från och med den dagen som du börjar arbeta.
För att du ska kunna förlänga ditt arbetstillstånd måste du ha omfattats av sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring under hela den tid du har haft arbetstillstånd i Sverige.
Om du behöver söka vård i Sverige kan du behöva betala för vården själv om du inte är folkbokförd i Sverige och inte har ett svenskt personnummer. Om du blir folkbokförd kan du även bli inskriven hos Försäkringskassan och omfattas av den svenska socialförsäkringen. Det räcker däremot inte att vara inskriven hos Försäkringskassan för att uppfylla försäkringskraven som gäller för arbetstillstånd.
För att bli folkbokförd och få ett svenskt personnummer krävs i regel att du har beviljats minst ett års uppehållstillstånd i Sverige och att du planerar att bo här i ett år eller längre. Du bör därför folkbokföra dig så snart som möjligt efter att du har flyttat till Sverige.
Läs mer om folkbokföring på Skatteverkets webbplats
Migrationsverket kan återkalla ett tillstånd
Ditt tillstånd kan återkallas om du i din ansökan uppgav oriktiga uppgifter eller inte berättade om något som hade betydelse för ditt uppehållstillstånd. Tillståndet kan också återkallas om förutsättningarna för tillståndet inte längre är uppfyllda, till exempel om du inte längre arbetar eller om anställningsvillkoren inte längre är uppfyllda.
Om Migrationsverket avslår din ansökan
Om Migrationsverket avslår din ansökan kan du överklaga beslutet inom tre veckor från den dag då du fick ta del av beslutet. Information om hur du överklagar finns i ditt beslut. För att arbetsgivaren ska få ta del av ditt beslut krävs det att de har fullmakt att företräda dig i ditt ärende.
Läs mer om vad som händer om du befinner dig i Sverige och Migrationsverket avslår din ansökan
Fullmakt att företräda dig
Om du vill att någon annan ska företräda dig i ditt ärende hos Migrationsverket kan du ge en fullmakt till den personen. En fullmakt kan till exempel ge någon annan rätt att ansöka, ta del av skälen för ett beslut eller överklaga ett beslut för din räkning. Fullmakten ska skrivas och undertecknas av dig som ger fullmakt till någon annan och ska visas upp i original om Migrationsverket begär det. Du som är över 18 år och vill att en annan familjemedlem ska företräda dig behöver också lämna in en fullmakt.
För att ge fullmakt till en annan person kan du använda blanketten Fullmakt. Blanketten gäller för dig som har ansökt om uppehållstillstånd på grund av arbete, studier, anknytning eller besök.
Migrationsverket kan utföra efterkontroller
Migrationsverket kan utföra kontroller under ett pågående arbetstillstånd, så kallade efterkontroller. Vid efterkontrollen kontrollerar Migrationsverket att du har fått den lön och det försäkringsskydd som låg till grund för ditt tillstånd. Vid en efterkontroll ska din arbetsgivare, på begäran av Migrationsverket, lämna uppgifter om löneutbetalningar och försäkringsskydd.
Om Migrationsverket vid en efterkontroll upptäcker att anställningsvillkoren inte är uppfyllda, det vill säga om du som arbetstagare inte har fått den lön och det försäkringsskydd som låg till grund för ditt arbetstillstånd, kan Migrationsverket komma att återkalla ditt tillstånd.
Du kan välja att byta arbetsgivare under tiden som Migrationsverket utreder om arbetstillståndet ska återkallas. Du måste då ansöka om ett nytt arbetstillstånd för arbete hos en ny arbetsgivare inom fyra månader.
Information till dig som är nyinflyttad i Sverige med ett uppehållstillstånd
Glöm inte att spara ditt beslut om uppehållstillstånd. Du kommer att ha användning för det vid kontakten med olika myndigheter och organisationer.
För att folkbokföra dig och för att få ett svenskt personnummer ska du vända dig till Skatteverket.
För att bli inskriven i det sociala trygghetssystemet ska du vända dig till Försäkringskassan.
För frågor om sjukvård kontakta landstinget eller regionen du bor i. Hitta vård i hela landet på 1177 Vårdguiden.
För frågor om att läsa svenska för invandrare (SFI) ska du kontakta den kommun du bor i. Se även webbplatsen för Sveriges kommuner och landsting.
Om du söker arbete kan du registrera dig hos Arbetsförmedlingen.
Information om studier på högskola eller universitet kan du hitta på Antagning.se eller studera.nu.
För frågor om studiemedel CSN, Centrala studiestödsnämnden.
För frågor om körkort kan du vända dig till Transportstyrelsen.
För frågor om rösträtt kan du kontakta Valmyndigheten.
Information om den svenska skolan från Skolverket Om svenska skolan
Samhällsinformation om Sverige på flera språk finns på Information om Sverige.
Mer samhällsinformation om Sverige finns på Svenska institutets webbplats.
Länkar till webbsidor, där du kan studera och träna svenska finns på Digitala spårets webbplats.
UR Nyanländ är en serie program om rättigheter och skyldigheter i Sverige.
Konsumentverkets upplysningstjänst kan ge tips när du har frågor om köp eller avtal.