För dig som är asylsökande och vill lära dig svenska

Om du har uppehållstillstånd i Sverige och har folkbokfört dig har du rätt till utbildning i svenska för invandrare, som också kallas sfi. Men om du vill lära dig svenska medan du väntar på beslut finns det många frivilligorganisationer och studieförbund som erbjuder studiecirklar i svenska.

Studiecirklar i svenska

Det finns många olika studieförbund som erbjuder studiecirklar i svenska och samhällsinformation för asylsökande. I en studiecirkel träffas man i grupp och lär sig svenska tillsammans. Gruppen kan tillsammans utforma undervisningen på det sätt som deltagarna vill. Både du som väntar på beslut i ärendet om uppehållstillstånd och du som har beviljats uppehållstillstånd men bor kvar i anläggningsboende har möjlighet att delta. Det är gratis att delta. Om det behövs kan Migrationsverket betala dina resor till studiecirkeln. Om du har sökt asyl i ett annat europeiskt land, om du har fått beslut om av- eller utvisning eller om det är uppenbart att du inte har rätt till uppehållstillstånd i Sverige får du själv stå för resekostnaderna om du vill vara med i en studiecirkel.

Om du vill delta i en studiecirkel i svenska ska du kontakta ett studieförbund där du bor. För att få veta vilka studieförbund som har studiecirklar i svenska på din ort kan du kontakta din mottagningsenhet.

Träna svenska med frivilligorganisationer

Många frivilligorganisationer ordnar olika typer av svenskundervisning eller språkcaféer för asylsökande. Om du vill veta vilka organisationer som kan hjälpa dig att träna dig i svenska kan du kontakta din mottagningsenhet. 

Studera svenska på egen hand

På internet finns många program för att lära sig svenska på egen hand. Du hittar länkar till olika program på www.informationsverige.se. De flesta programmen kräver tillgång till internet. Alla är gratis.

På sidan Lära svenska på www.informationsverige.se hittar du alla länkarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-14

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.