Skola

Alla asylsökande barn har rätt att gå i skolan.

Alla asylsökande barn och ungdomar har rätt att gå i förskola och skola. Det är kommunen där barnen bor som ska se till att de får gå i skolan på samma villkor som andra barn och ungdomar i kommunen. Det gäller förskolan, grundskolan och gymnasiet. För att få läsa på gymnasiet måste asylsökande ungdomar påbörja studierna innan de fyller 18 år.

Små barn har också rätt till förskola

Små barn som har fyllt ett år har rätt att gå i förskola medan föräldrarna arbetar eller studerar. Från och med höstterminen det år som barnet fyller tre år har det också rätt till avgiftsfri förskola 15 timmar per vecka. Förskolan är inte bara till för att passa barnen medan föräldrarna arbetar eller studerar. Barnet kan ha ett eget behov av att delta i förskolans verksamhet för att må bra och utvecklas, även om föräldrarna finns hemma.

Kommunen ansvarar för skolan

Kommunen där du bor ansvarar för att asylsökande barn och ungdomar får tillgång till förskola och skola på samma villkor som alla andra som bor i kommunen.

Migrationsverket får inte lämna information om asylsökande barn till kommunen, utan att föräldrarna har godkänt det. Du kan lämna ditt medgivande till Migrationsverket, som då skickar information om ditt barns namn, födelsedatum, språk, hemland och ärendenummer till kommunen. Du kan också själv kontakta kommunen och berätta att du vill att dina barn ska gå i skolan eller förskolan.

Läs mer om den svenska skolan:

Information om Sverige – Skolan i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den svenska skolan för nyanlända Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om asylsökande barns rättigheter

För dig som är asyl­sö­kande och vill lära dig svenska

Om du har uppehållstillstånd i Sverige och har folkbokfört dig har du rätt till utbildning i svenska för invandrare, som också kallas sfi. Men om du vill lära dig svenska medan du väntar på beslut finns det många frivilligorganisationer och studieförbund som erbjuder studiecirklar i svenska.

På internet finns många program för att lära sig svenska på egen hand. Du hittar länkar till olika program på www.informationsverige.se. De flesta programmen kräver tillgång till internet. Alla är gratis.

På sidan Lär dig svenska på www.informationsverige.se hittar du alla länkar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film om förskola och skola för asyl­sö­kande barn

Sidan senast uppdaterad: