Bostad

På denna sida kan du läsa om vilka typer av bostäder som kvotflyktingar blir erbjudna och vad som gäller när du bor i en hyresbostad.

Samman­fatt­ning

  • Din kommun har en bostad redo för dig vid din ankomst. Om du tackar nej till den behöver du ordna en annan bostad själv.
  • Vilka sorters bostäder som erbjuds kan variera och de kan skilja i storlek och standard.
  • Basutrustning finns, det vill säga sådant som är nödvändigt för att laga mat, äta, sova och tvätta sig. Bostaden är enkelt möblerad med bara det nödvändigaste.
  • Du betalar hyra för din bostad. Du kan söka ekonomiskt stöd för att betala hyran.
  • Hyreshus har regler som alla i huset ska följa. Se till att du får information om reglerna i ditt hus när du flyttar in.
  • Du är garanterad en bostad under de första två åren som du bor i Sverige. Därefter kan du behöva söka en ny bostad. Bostäder är svåra att hitta, så ställ dig i bostadskö så snart som möjligt.

Bostäder för kvot­flyk­tingar

Kommunen som du flyttar till ordnar en bostad åt dig under de första två åren i Sverige. Oftast blir du erbjuden en lägenhet i ett lägenhetshus, men du kan även bli erbjuden ett rum i en bostad som du delar med andra personer eller att bo i sovsal eller barack. Du delar i dessa fall kök och badrum med andra personer, men har en egen säng att sova i.

Kommunen försöker ta hänsyn till familjens storlek och behov när de ordnar bostad till kvotflyktingar. I vissa fall tillåter kommunen att du kan bo kvar även efter att två år har passerat. I andra fall behöver du efter dessa två år ordna en annan bostad. Eftersom det är brist på hyresbostäder i Sverige är det bra om du redan vid ankomst börjar fundera på nästa bostad.

Din kommun ger dig bara ett erbjudande om bostad. Om du tackar nej till erbjudandet behöver du själv ordna en egen bostad.

Bostadsområde med lägenhetshus i Sverige.

Foto: Migrationsverket/Björn Bjarnesjö

Barn som leker utanför lägenhetshus.

Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Bostä­dernas stan­dard och utrust­ning

Bostäder för kvotflyktingar varierar i typ av bostad, storlek och standard. Alla bostäder har el och rinnande vatten. Vattnet är säkert att dricka, laga mat och tvätta sig med. Alla hus är isolerade och har värmesystem som gör det varmt inomhus även under vintern. Bostäderna ska vara rena, ha hela fönster och vara fria från skadedjur. I bostaden finns utrustning så att du kan laga mat, äta, sova och sköta din hygien.

I bostaden finns vanligtvis

  • sängar eller madrasser
  • filtar och kuddar
  • köksbord och stolar
  • kylskåp och spis
  • badrumsinredning som toalett, handfat och dusch
  • utrustning för att laga enklare mat, till exempel kastruller, stekpannor, tallrikar och bestick.

Tv och dator finns inte eftersom det inte räknas som basutrustning. Du kan köpa fler möbler och annat som du behöver senare, men du behöver ofta spara pengar till det.

Kök med diskbänk, kran, skåp och kylskåp

Foto: Nordanstigs kommun

En toalett med en toalettstol och ett handfat.

Foto: Nordanstigs kommun

Bostadsområde med lägenhetshus.

Foto: Migrationsverket/Björn Bjarnesjö

Att hyra bostad

Du betalar hyra för din bostad varje månad. Du kan ansöka om ekonomiskt stöd för att få hjälp med hyran. Storleken på hyran varierar mellan olika bostäder, men en stor del av ditt ekonomiska stöd kommer att gå till hyran. Kostnaden kommer att stå i ditt hyresavtal. Hyresavtalet är ett dokument som du skriver under när du flyttar in i din bostad. I hyresavtalet står också andra detaljer, som hur länge du kan bo i bostaden och vilken dag hyran senast ska vara betald.

Hyresbolag har oftast en bostadskö som är en väntelista för tillgängliga lägenheter. Det är vanligt att du står i kö under lång tid innan du får ett erbjudande om lägenhet. Det är därför bra om du registrerar dig hos hyresbolaget så snart som möjligt. Du kan fråga en representant från din kommun om mer information om hur du ställer dig i bostadskö.

Vanliga regler

I de flesta hyreshus finns gemensamma regler som alla måste följa.

  • Det finns regler för att förhindra bränder. Du lagar mat på spisen och i ugnen. Lämna aldrig spisen eller ugnen obevakad. Om du vill grilla eller göra upp eld gör du det på speciella platser utomhus och med stor försiktighet. Du kan tända ljus inomhus men måste blåsa ut dem innan du lämnar bostaden eller lägger dig för att sova. Barn får aldrig leka med eld, tändstickor eller tändare.
  • De flesta hyresbolag tillåter inte rökning i sina fastigheter, varken i den egna lägenheten eller i de gemensamma utrymmena.
  • De flesta hyreshus har regler gällande höga ljud, särskilt under kvälls- och nattetid. Det ska vara tyst efter en viss tid på kvällen och under natten.
  • Alla bostäder har särskilda platser där de boende kan slänga sina sopor. Du får inte lämna sopor eller soppåsar framme i gemensamma utrymmen eller utomhus. I Sverige är det norm att källsortera, det vill säga att du sorterar och separerar dina sopor.
  • Många lägenheter har gemensamma tvättstugor med tvättmaskiner som boende i byggnaden får använda. Du behöver vanligtvis boka en tid i förväg om du vill använda tvättstugan. Tvättstugan tas omhand av alla som bor i fastigheten och ska lämnas i städat skick efter avslutad tvättid.
  • Du är ansvarig att meddela din hyresvärd om något som hör till bostaden går sönder eller skadas. Exempelvis om golv, kylskåp eller dörr går sönder. Om du flyttar från din bostad ska den vara i samma skick som när du flyttade in, annars kan du behöva betala reparationskostnader.
  • Du är ansvarig för att meddela hyresvärden om du upptäcker skadedjur i bostaden.
  • Du är ansvarig för din bostad när du flyttar in. Om du inte följer de regler som står i avtalet eller inte betalar in hyran i tid kan det leda till att du förlorar din bostad.
Skylt som visar att rökning är förbjuden.

Skylt som visar att rökning är förbjuden. Foto: Migrationsverket/Björn Bjarnesjö

Sidan senast uppdaterad: