Sveriges geografi och klimat

På denna sida kan du läsa om hur Sverige är indelat geografiskt, om klimatet och de olika årstiderna.

Samman­fatt­ning

  • Kvotflyktingar vidarebosätts i hela Sverige.
  • Sverige är uppdelat i län som är grupperade i tre landsdelar, Norrland, Svealand och Götaland. Naturen och klimatet skiljer sig mellan de olika delarna.
  • Sverige har fyra olika årstider och vädret skiljer sig mellan årstiderna.
  • Du behöver anpassa dina kläder efter olika väder och årstider. Exempelvis behöver du under vintern ha varma kläder när du är utomhus.

Fakta om Sverige

Sverige ligger i norra Europa. Det är ett av de största länderna i Europa, men har bara cirka tio miljoner invånare. Landet är 1600 kilometer långt och 500 kilometer brett. Huvudstaden heter Stockholm och det officiella språket är svenska.

Sverige ligger vid Östersjön och har en egen kustlinje. Sveriges grannländer är Norge i väst, Danmark i syd och Finland i öst. På östra sidan gränsar Sverige till Östersjön längs med hela landet. Sverige har bra relationer med sina grannländer.

Karta: Sveriges placering i världen.

Sveriges placering i världen. Grafik: Migrationsverket/Elin Hägg

Regi­o­nala skill­nader

Sverige är uppdelat i tre landsdelar och natur och klimat skiljer sig både inom och mellan dessa tre delar av landet. Det finns städer och byar i alla delar av Sverige, men södra och mellersta Sverige har fler invånare och större städer.

  • Norrland (norra Sverige) har mycket berg, skog och sjöar. Det finns inte mycket jordbruksmark och invånarna är färre än i resten av landet. Norra Sverige är känt för sin vackra natur.
  • Svealand (mellersta Sverige) har också mycket skog men även mer jordbruk. Sveriges huvudstad, Stockholm, ligger i mellersta Sverige på östra sidan.
  • Götaland (södra Sverige) har mycket jordbruksmark och långa stränder. De större städerna Göteborg och Malmö ligger i södra Sverige.

Kvotflyktingar blir vidarebosatta till kommuner i alla delar av Sverige. Oavsett om du bor i en stad eller på landsbygden så har alla i Sverige tillgång till utbildning och annan service, till exempel sjukvård och barnomsorg.

Karta: Sveriges regioner Norrland, Svealand och Götaland.

Sveriges tre delar: Norrland, Svealand och Götaland. Grafik: Migrationsverket/Elin Hägg

Väder och klimat

Sverige har fyra årstider med olika väder, men varje årstid har både regn och sol. Skillnaderna mellan årstiderna märks mest på temperaturen, växtligheten och hur länge det är ljust under dagarna.

I de norra delarna är vädret kallare än i de södra delarna. Där är vintrarna längre och med mer snö, men somrarna är varma i hela landet. Sveriges nordliga placering på världskartan innebär att landet under sommartid har många soltimmar och under vintertid mycket få. Dessa skillnader märks framför allt i norra Sverige där det är ljust nästan dygnet runt under sommaren och mörkt under de flesta av dygnets timmar under vintern.

Vinter

December, januari och februari.

Vinter med snöplog på väg.

Vintern är den kallaste årstiden. Temperaturen sjunker och det är ofta minusgrader. Det snöar, framför allt i de norra delarna av landet, och snön ligger kvar under längre perioder. Sjöar och annat vatten kan frysa till is. Invånarna går i skolan och arbetar som vanligt även när det är kallt och mycket snö. Det mesta av snön skottas bort från gator och vägar. I stället för snö kan det även komma regn under vintern, särskilt i södra Sverige.

Det finns många utomhusaktiviteter och vintersporter som är populära, som pulka-, skridsko- och skidåkning. På skola och förskola är barnen ute oavsett väder och tid på året. Varma kläder skyddar kroppen mot kyla. På grund av det kallare klimatet är fler personer inomhus än under de andra årstiderna. Inomhus är det varmt även på vintern eftersom husen är välisolerade och har bra värmesystem.

Det är viktigt att använda varma kläder och klä dig i flera lager när du är utomhus på vintern, för att skydda hela kroppen. Att vistas utan varma kläder under en längre period i minusgrader kan vara skadligt för kroppen.

Detta kan du ha på dig:

  • Varm jacka och täckbyxor och varm overall för barn.
  • En varm mössa på huvudet.
  • Vantar på dina händer.
  • Sjal eller halsduk.
  • Varma skor med strumpor under.

Vår

Mars, april och maj.

Våren är en övergångstid när kall vinter går över i varm sommar. Under våren stiger temperaturen, snö och is smälter bort och växterna börjar bli gröna. Dagarna blir ljusare och längre.

En jacka eller kappa, sjal, vantar och vattentåliga skor behövs ofta utomhus.

Sommar

Juni, juli och augusti.

Familj vid badplats under sommar.

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Sommaren är den varmaste årstiden på året. Vädret är ofta varmt och soligt, naturen är grön och växter blommar. Vissa dagar kan vara regniga, molniga och svala. Dagarna är längre och kvällarna är ljusa.

Under sommaren ägnar sig många åt utomhusaktiviteter eller umgås i parker och vid badplatser och njuter av vädret och solen.

Normalt räcker det med tunnare kläder under dagen och du behöver oftast inte använda jacka.

Höst

September, oktober och november.

Barn som leker i höstregn.

Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Hösten är en övergångstid när varm sommar går över i kall vinter. Vädret blir kallare, växter vissnar och löven faller från träden. Dagarna blir kortare och det blir mörkare igen. Ibland är det mulet och regnigt. Under sen höst kan det börja snöa, särskilt i de norra delarna. I de södra delarna smälter snön ofta bort ganska snabbt.

En jacka eller kappa, sjal, vantar och vattentåliga skor är bra att ha utomhus. Men du behöver ännu inte använda dina varmaste ytterkläder.

Frågor att fundera på

  • Hur många årstider finns det i ditt hemland?
  • Har du varma kläder som du kan ta med till Sverige?

Sidan senast uppdaterad: