Din resa till Sverige

På denna sida kan du läsa om vad som sker före, under och efter din resa till Sverige.

Samman­fatt­ning

 • International organization for migration (IOM) och Migrationsverket ordnar din resa till Sverige. IOM informerar dig om ditt avresedatum och ger annan praktisk information. Du kommer att få alla nödvändiga resedokument innan din avresa.
 • Du kan inte ta med alla dina ägodelar till Sverige. Packa bara det mest nödvändiga. IOM informerar om hur många väskor du får ta med dig och hur mycket de får väga.
 • Allt som du behöver under resan ska du packa i ditt handbagage.
 • En representant från din kommun möter dig på flygplatsen eller när du anländer i din kommun. I vissa fall bokar din kommun en taxi som möter dig på flygplatsen för att sedan ta dig till din bostad.
 • Du får en IOM-påse som hjälper representanten från din kommun i Sverige och flygplatspersonal att känna igen dig på flygplatsen. Ha IOM-påsen med dig och håll den synlig under hela resan.

Du reser till Sverige med flygplan. IOM och Migrationsverket arrangerar din resa, informerar dig om ditt avresedatum och ger dig dina resedokument. Du ansvarar själv för att ta dig till flygplatsen som du reser från. Ibland kan du få hjälp av IOM med att ta dig dit.

Var förberedd på en lång resa. Du kan behöva byta flygplan. Flygresor innebär också väntetid och att stå i köer på flygplatser.

När du har landat på den slutliga flygplatsen i Sverige reser du oftast med bil, ibland med buss, till din bostad. Den totala restiden från ditt avreseland till ditt nya hem i Sverige kan bli mer än ett dygn. Försök se till att du får tillräckligt med sömn och vila innan din avresa.

Att packa inför din resa till Sverige

Hur många och hur tunga väskor

Det är begränsat hur många väskor du kan ta med dig på flygplanet och hur mycket väskorna får väga. Dessa gränser bestämmer flygbolaget som du flyger med. Olika flygbolag har olika gränser men det är vanligt att varje passagerare får ta med sig en stor och en liten väska (till exempel en resväska och en ryggsäck). IOM kommer att berätta för dig hur många väskor du får ta med och hur mycket de får väga.

Vad du ska packa

Det viktigt att fundera på vad du verkligen vill ta med dig till Sverige, eftersom antalet väskor du får ta med på flygplanet är begränsat.

Köksutrustning och vissa möbler finns i din nya bostad, så det behöver du inte ta med dig. Däremot vill du säkert ta med dig familjefoton och andra personliga saker som har betydelse för dig.

Det finns också regler för vad du får packa i ditt bagage och ta med dig på resan till Sverige. IOM informerar dig om vad som är förbjudet att ta med. Det finns utrustning på flygplatser som söker igenom bagaget efter förbjudna föremål.

Incheckat bagage

Din stora väska checkas in på flygplatsen och kommer att finnas i lastutrymmet på flygplanet under hela resan. Du ger väskan till personalen på flygplatsen som du reser från, och du får oftast inte tillbaka väskan förrän du är framme i Sverige. Flygplatspersonalen sätter en märkning på din väska som säger att den tillhör dig, vart du ska resa och vilka flygplan du ska åka med så att din väska följer med rätt plan.

Du bör packa de saker som du inte behöver under din resa i din stora incheckade väska, till exempel dina kläder.

Hand­ba­gage

Din lilla väska, handbagaget, får du ha med dig under hela resan. I handbagaget packar du allt som du kan behöva under resans gång.

Detta behöver du packa i ditt handbagage:

 • Dina resedokument, biljetter, pengar, pass och andra ID-handlingar, eftersom du kommer att behöva dem under resan.
 • Andra viktiga dokument, till exempel betyg, medicinrecept och sjukjournaler.
 • Medicin som du behöver och som du får ta med på planet. Om en läkare har ordinerat medicin är det bra om du kan ta med dig så att det räcker i 30 dagar eftersom du inte kommer kunna få nya recept eller mediciner direkt i Sverige.
 • Något som underhåller barnen på flygplanet, som leksaker.
 • Barnmat, bröstmjölksersättning, välling eller mellanmål om du reser med spädbarn eller små barn.

Du bör ha kläder på dig som är anpassade efter årstiden i Sverige, eller packa det i ditt handbagage.

Läs om Sveriges årstider, vädret och att klä sig för årstiden

Även om du reser till Sverige när vädret är varmt så är det bra att packa en tröja i ditt handbagage eftersom det kan vara kallt på planet.

IOM-påse

Du får en IOM-påse före avresan. Den innehåller viktiga dokument och information. Bär med dig IOM-påsen i handen och ha den synlig hela tiden. Det finns personal som guidar dig på flygplatserna, när du byter plan och när du anländer i Sverige. Om du håller IOM-påsen synlig gör du det enklare för dem att hitta dig.

Bild som visar utseendet på IOM-påsen.

IOM-påse. Foto: IOM/Alex Van Hagen

Kvotflyktingar på flygplatsen innan avresa.

Kvotflyktingar på flygplatsen innan avresa. Foto: IOM/Rami Ibrahim

Olika steg på din resa till Sverige

På flyg­platsen

Du går igenom flera kontroller på flygplatsen innan du får gå ombord på planet. Därför är det viktigt att vara på flygplatsen i god tid innan flyget avgår. IOM informerar dig om vilken tid du bör vara på flygplatsen och ibland kan de följa med dig dit eller informera om hur du tar dig dit på egen hand.

Innan du kan gå på planet behöver du checka in vid rätt servicedisk. Där får du ett boardingkort där det framgår vilken gate ditt flygplan avgår från, när påstigning ombord på planet börjar och vilken sittplats du har på planet. Du checkar också in ditt bagage, där det går igenom en säkerhetskontroll och sedan packas in i planet.

Du går igenom en säkerhetskontroll där du och ditt handbagage kontrolleras för att se om du bär något farligt eller förbjudet föremål. Det finns även gränskontroller där dina handlingar kontrolleras.

Efter att du har gått igenom alla kontroller behöver du hitta din avgångsterminal, vilket är den del av flygplatsen som ditt flyg kommer att avgå från. Det finns skärmar och skyltar på flygplatsen som hjälper dig att hitta rätt avgångsterminal och rätt gate inne i terminalen.

Om du byter flygplan under din resa till Sverige görs vissa kontroller om på flygplatsen där du byter flyg. Oftast finns det någon som kan guida dig när du går av flygplanet. Kom ihåg att hålla IOM-påsen synlig så att den personen hittar dig.

På flyg­planet

Varje passagerare på planet får sin egen sittplats. Numret på din plats kan du se på ditt boardingkort. Du kan fråga personalen på flygplanet om hjälp att hitta till din plats. Efter att du har hittat din plats så sätter du dig, sätter på säkerhetsbältet och väntar på att planet ska lyfta.

På flygplan sitter barn tillsammans med de vuxna som de reser med. Barn under två år sitter i knäet på den vuxna hen reser med. Under flygturen är den vuxna ansvarig för att barnet sitter still på sin plats. Det är inte tillåtet att springa runt på flygplanet, och det finns ingen barnavdelning på flygplanet.

Innan flygplanet lyfter ger flygvärdarna instruktioner om vad du gör vid en nödsituation.

Under flygturen ska du stanna kvar vid din sittplats så mycket det går. Det finns toaletter att använda på planet. Måltider och drycker serveras under längre flygresor. Det kan vara en bra idé att sova under längre flygturer eftersom resan till ditt nya hem är lång.

Ankomsten i Sverige

När du landar i Sverige behöver du gå igenom en gränskontroll och hämta ditt incheckade bagage. Personal från flygplatsen möter och guidar dig. De berättar för dig vart du ska gå efter att du har stigit av flygplanet. Kom ihåg att hålla IOM-påsen synlig.

Ibland byter du flygplan även i Sverige för att komma till din slutliga destination. Från flygplatsen reser du oftast med bil. Sverige är ett avlångt land så du kan behöva resa i flera timmar efter att du har landat, för att nå din kommun.

En representant från din kommun möter dig på flygplatsen eller när du anländer i din kommun. I vissa fall bokar din kommun en taxi som möter dig på flygplatsen för att sedan ta dig till din bostad. När du når din hemkommun kommer du att bli visad ditt boende och få förklarat vad som kommer att hända under den kommande tiden.

Bagageband vid bagageutlämning.

Bagageutlämning. Foto: Mostphotos

Frågor att fundera på

 • Har du börjat tänka på vad du kommer prioritera att packa?
 • Vet du skillnaden på incheckat bagage och handbagage?

Sidan senast uppdaterad: