5 tips som ökar chansen till beslut innan termins­start

Är du medborgare i ett land utanför EU och har blivit antagen till högre utbildning i Sverige? Då finns det några saker som du behöver tänka på för att din ansökningsprocess ska gå så smidigt som möjligt.

Hej student! För att kunna studera i Sverige behöver du ansöka om ett uppehållstillstånd för högre utbildning. Här kommer några tips på hur du kan öka dina möjligheter att få ett beslut om uppehållstillstånd innan terminen börjar:

  • När du har fått antagningsbeskedet från lärosätet – till exempel ett universitet –, ta reda på om du behöver betala en studieavgift till lärosätet.
  • Efter att du har betalat eventuell studieavgift, ansök om uppehållstillstånd för högre utbildning hos Migrationsverket så snart som möjligt. Det gör att vi får mer tid att handlägga din ansökan, och chansen ökar därmed för att du ska hinna få besked innan terminen startar.
  • Det enklaste sättet att ansöka om uppehållstillstånd för högre utbildning är att göra det via e-tjänsten Uppehållstillstånd för att studera vid högre utbildning här på vår webbplats.
  • Samla ihop alla dina viktiga dokument. Om du behöver komplettera med fler dokument senare, tar det längre tid för dig att få beslut.
  • Se till att du har ett giltigt pass. Du kan bara få uppehållstillstånd för så lång tid som ditt pass är giltigt.

Du kan att bli ombedd att visa upp ditt pass personligen på en ambassad eller generalkonsulat. Detta behöver du göra innan Migrationsverket kan fatta beslut i din ansökan om uppehållstillstånd.

I vissa fall kan du få ditt pass kontrollerat digitalt, i stället för att visa upp det personligen.

Läs mer om e-tjänsten för digital passkontroll

Här kan du läsa mer om kraven och hur du ansöker om uppehållstillstånd för högre utbildning

Kom även ihåg att anmäla din flytt till Skatteverket:
Läs mer om vad du behöver du göra när du flyttar till Sverige för att studera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: