Barnets LMA-kort

LMA-kortet är barnets bevis på att hen är asylsökande och har rätt att vara i Sverige under väntetiden. Du som god man måste regelbundet förlänga kortets giltighetstid hos den mottagningsenhet där barnet är inskrivet.

LMA står för Lagen om mottagande av asylsökande. LMA-kortet är inte ett id-kort, utan bara ett bevis på barnet är registrerat hos Migrationsverket med de personuppgifter som står på kortet.

Ta med LMA-kortet när du och barnet besöker apoteket. Det ger barnet rätt till en lägre avgift för receptbelagda mediciner.

Förlänga kortets giltighet

LMA-kort utfärdade efter 1 januari 2022 räcker hela asyltiden och behöver bara bytas ut om personuppgifterna ändras. Giltighetstiden uppdateras digitalt och kan förlängas när du och barnet besöker oss, oavsett ärende. Om ni inte har besökt oss på några månader får barnet och du en påminnelse två veckor innan kortet upphör att gälla.

För barn utan vårdnadshavare finns inget krav på personlig inställelse för att förlänga LMA-kortet, utan det räcker att du kontaktar barnets mottagningsenhet för att få kortets giltighetstid förlängd.

Bild av LMA-kort, fram- och baksidaFörstora bilden

LMA-kort. Klicka på bilden för att få den större.

Om barnet har ett LMA-kort som är utfärdat före 1 januari 2022 kan hen behålla det så länge kortet är giltigt. Giltighetstiden för den äldre modellen av LMA-kort står tryckt på kortet. Ni kommer att få ett brev när ni kan komma och hämta barnets nya kort. Tänk på att det bara är i undantagsfall som ett LMA-kort kan lämnas ut direkt till barnet utan att vårdnadshavare/förmyndare/god man är med.

Kontrollera kortets giltighet

LMA-kort utfärdade efter 1 januari 2022 har en QR-kod som gör att det enkelt går att kontrollera om kortet är giltigt och om barn över 16 år har rätt att arbeta. Saknas en QR-läsare finns en unik webbadress på baksidan av varje kort. QR-koden och webbadressen leder till en sida som bara visar om kortet är giltigt och om personen på fotot har rätt att arbeta. Ingen mer personlig information om den asylsökande visas.

Sidan senast uppdaterad: