Doktorander

Dessa sidor vänder sig till lärosäten som ska stötta både de som ska börja studera på en forskarutbildning i Sverige, och de som redan har fått uppehållstillstånd och påbörjat en forskarutbildning i Sverige. 

En person ska vara antagen till en forskarutbildning i Sverige för att kunna få ett uppehållstillstånd för doktorandstudier.

Den som inte är antagen till en forskarutbildning i Sverige och vill forska här kan i stället ansöka om uppehållstillstånd på andra grunder. Om den sökande är inbjuden av ett svenskt lärosäte att forska i Sverige kan hen ansöka om uppehållstillstånd som forskare. En förutsättning är att lärosätet har utfärdat ett mottagningsavtal med stöd av lagen om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot forskare. Även post-docs ska ansöka om uppehållstillstånd som forskare.

Den som är antagen till en forskarutbildning i ett annat land men inte i Sverige, och ska bedriva en del av sin utbildning här (så kallad utbytesdoktorand), kan i stället ansöka om uppehållstillstånd för besök. Ett uppehållstillstånd för besök gäller som längst upp till ett år.

Uppehållstillstånd för forskare

Uppehållstillstånd för besök (för utbytesdoktorander) 

Lagen om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare (2008:290) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: