Frågor och svar om att administrera behörigheter för e‑tjänsten

Här är en sammanställning av de vanligaste frågorna om att administrera behörigheter för e‑tjänsten. Frågorna har sammanställts som ett komplement till användarmanualen.

Börja använda e-tjänsten

För att använda våra e-tjänster för kommuner behöver er kommun ha tecknat avtal för respektive e-tjänst. När avtal är tecknat utser kommunen en eller flera administratörer för e-tjänsten i kommunen.

Läs om administratörens roll

Om kommunen redan har avtal för annan e-tjänst för kommuner som Migrationsverket tillhandahåller, bör det redan finnas minst en utsedd administratör i kommunen. Administratören är den som tilldelar behörighet för användare av Migrationsverkets e-tjänster i kommunen. Det är alltså administratörens uppgift i kommunen att ge personer (användare) behörighet för att kunna använda respektive e-tjänst.

Både administratörer och användare behöver SITHS-kort för att kunna logga in i e-tjänsten.

Frågor om administratör

Kommunen kontaktar Migrationsverkets support på mejladressen etjanstkommuner@migrationsverket.se. Kommunen skickar med HSAid, för- och efternamn och mejladress för den/de personer som ska registreras eller avregistreras som administratör. Det måste alltid finnas minst en aktuell administratör i varje kommun.

Ja, kommunen kan ha flera administratörer.

Nej. Du kan ha endast en roll, ”administratör” eller ”användare”.

Logga in i e-tjänsten

Det är din kommun som tillhandahåller SITHS-kort. Kontakta administratör i kommunen för Migrationsverkets e-tjänster.

Nej. Det går endast att logga in i e-tjänsten med SITHS-kort.

Kontrollera här på Migrationsverkets webbplats om det finns information om någon tillfällig störning som kan påverka inloggningen. Testa annars att logga in i e-tjänsten från en annan dator, gärna från en dator där det fungerar att logga in för någon annan (administratör eller användare) i kommunen. Om problemet kvarstår kontaktar du Migrationsverkets support. Aktuella kontaktuppgifter till supporten finns på sidan för administratörer.

Använda e-tjänsten

Det förekommer att uppgifterna inte visas direkt för administratörer som använder Internet Explorer, utan det dröjer en stund innan registreringen visas. Registreringen har ändå genomförts för aktuell användare. Administratören kan pröva att använda en annan webbläsare alternativt logga ut ur tjänsten och sedan logga in igen.

Sidan senast uppdaterad: