Statlig ersättning till kommuner

Kommuner har rätt till ersättning från staten för vissa av de kostnader de har för asylsökande. Kommuner har även rätt till ersättning för vissa kostnader de har för personer som ansökt om eller fått uppehållstillstånd. En del av de statliga ersättningarna betalas ut utan ansökan och en del behöver kommuner ansöka om.

Anmälan och vem kommunen kan söka ersättning för

För att få rätt statlig ersättning för ensamkommande barn och unga behöver kommuner anmäla till Migrationsverket när det sker förändringar i vilka barn och unga kommunen har ansvar för. Det gör kommunen genom att använda vår e-tjänst Se och ändra ansvar för ensamkommande.

Migrationsverket har samlat information om de personer som kommuner kan få ersättning för, till exempel asylsökande, tillståndssökande och nyanlända personer. Läs mer på sidan Personer kommuner och landsting kan få ersättning för.

Informationsblad

Informationsblad med en kortfattad beskrivning av statliga ersättningar till kommuner.

Utbetalad statlig ersättning till kommuner och landsting

Migrationsverket betalade ut mer än 42,3 miljarder kronor under 2017 till kommuner och landsting i statlig ersättning. Motsvarande belopp var mer än 35 miljarder kronor under 2016. I sammanställningarna redovisas ersättningen fördelad per kommun och landsting, samt ersättningsform.

Upphörda ersättningsformer

Det nya ersättningsystemet för ensamkommande barn och unga som trädde i kraft 1 juli 2017 innebar att flera ersättningsformer upphörde. Via rullisten nedan hittar du webbsidorna för de ersättningsformer som upphört, både för asylsökande och nyanlända.

Rätts-och landinformation

I Migrationsverkets databas för rätts‑ och landinformation, Lifos hittar du domar och beslut som gäller statliga ersättningar. Använd gärna Migrationsverkets manual för hur du söker fram besluten i Lifos.

Lifos databaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Manual för att söka i LifosPDF

Ersättningskoder och referenstexter till betalningsmottagare

Är du osäker på vad det är för pengar som har kommit in på kontot från Migrationsverket? Här kan du se vad de olika ersättningskodernaPDF betyder.

Vill du ändra vilket plusgiro eller bankgiro som pengarna ska betalas till? Eller ändra referenstext till betalningsmottagaren? Använd blanketten "Begäran om att ändra utbetalningskonto"PDF

Nyheter

Med hjälp av en RSS-tjänst kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer inom området genom att prenumerera på Migrationsverkets nyheter för kommuner. Du får då ett meddelande så snart vi har publicerat en nyhet.

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-30

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.