Statlig ersättning till kommuner

Kommuner har rätt till ersättning från staten för vissa av de kostnader de har för asylsökande. Kommuner har även rätt till ersättning för vissa kostnader de har för personer som ansökt om eller fått uppehållstillstånd. En del av de statliga ersättningarna betalas ut utan ansökan och en del behöver kommuner ansöka om.

Ändra konto och referenstexter

Vill du ändra vilket plusgiro eller bankgiro som pengarna ska betalas till? Eller ändra referenstext till betalningsmottagaren?

Läs mer om att ändra konto för utbetalning

Om du vill veta vilken utbetalning som är kopplad till vilken ersättning (eller e-tjänst) finns det en förteckning som hjälper dig med detta:

Koder och klartext för statlig ersättningPDF

Informationsblad

Informationsblad med en kortfattad beskrivning av statliga ersättningar till kommuner.

Utbetalad statlig ersättning till kommuner och regioner/landsting

Migrationsverket betalade ut nära 25,5 miljarder kronor under 2018 till kommuner och regioner/landsting i statlig ersättning. Motsvarande belopp var mer än 42,3 miljarder kronor under 2017 och mer än 35 miljarder kronor under 2016. I sammanställningarna redovisas ersättningen fördelad per kommun och region/landsting, samt ersättningsform.

Utbetalad ersättning 2018Excel
Utbetalad ersättning 2017Excel 
Utbetalad ersättning 2016Excel

Upphörda ersättningsformer

Ersättningssystemet för ensamkommande barn och unga som trädde i kraft 1 juli 2017 innebar att flera ersättningsformer upphörde. Via rullisten nedan hittar du webbsidorna för de ersättningsformer som upphört, både för asylsökande och nyanlända.

Rätts-och landinformation

I Migrationsverkets databas för rätts‑ och landinformation, Lifos hittar du domar och beslut som gäller statliga ersättningar. Använd gärna Migrationsverkets manual för hur du söker fram besluten i Lifos.

Lifos databaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Manual för att söka i LifosPDF

Nyheter

Med hjälp av en RSS-tjänst kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer inom området genom att prenumerera på Migrationsverkets nyheter för kommuner. Du får då ett meddelande så snart vi har publicerat en nyhet.

Sidan senast uppdaterad: 2020-01-15

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.