Aminas berättelse om livet i Sverige

Detta kan du läsa om på denna sida:

  • Barn i Sverige går i skolan varje vardag.
  • Barn får gratis lunch i skolan varje dag.
  • Vanliga fritidsaktiviteter efter skoltid.
  • Alla i Sverige ska behandlas lika. Det spelar ingen roll vilket kön du har, din bakgrund, religion eller vem du blir kär i. Alla har lika rättigheter.
  • Barn har rättigheter som vuxna måste respektera.
  • Det är viktigt i Sverige att skydda miljön. Även att sortera sopor och återvinna.
  • Numret till polis, brandkår eller ambulans är 112. Detta nummer ringer du till i nödsituationer.

Amina och barnen i berättelsen är påhittade.

Hej!

Jag heter Amina och jag är 12 år. Jag skulle vilja berätta för dig om hur det är att vara barn i Sverige.

Jag går i skolan varje dag. Det måste alla barn i Sverige göra och det har alla barn rätt att göra. Jag brukar cykla till skolan nästan varje dag, eftersom den ligger i närheten av där jag bor. Jag har alltid hjälm på mig och cykellyse när det är mörkt. Alla barn måste ha cykelhjälm när de cyklar.

Två barn med cykelhjälm cyklar

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist/imagebank.sweden.se

Jag har fått många kompisar i skolan, både flickor och pojkar, och vi leker tillsammans på skolgården på rasterna mellan lektionerna. Vi leker också ute när det är kallt, och då är det viktigt att ha varma kläder på sig.

I Sverige har man inte skoluniform, utan man får ha på sig det man vill av sina egna kläder. Det kan vara bra att ha med sig ett par extra vantar om man har varit ute och lekt i snön på rasten!

Barn som leker i snön.

Foto: Susanne Jutzeler, Pixabay.com

Skolan börjar klockan 08.00 på morgonen och det är viktigt att komma i tid. Mina favoritämnen är matte (matematik) och musik, men vi läser flera olika ämnen varje dag.

Klockan 11.30 äter jag tillsammans med mina klasskamrater och lärare. Maten i skolan är väldigt god, men jag tycker att det är lite konstigt att en del dricker mjölk. Det är inte vanligt i Syrien, det land som jag kommer ifrån. Ingen behöver betala något för att äta i skolan. Det är bra tycker jag, eftersom man behöver äta för att orka lära sig. Idag är det min favoritmat som serveras: spaghetti med köttfärssås!

Barn som äter lunch i skolan.

Foto: Lena Granefelt/imagebank.sweden.se

Min skola slutar klockan 15.00 på eftermiddagen. De mindre barnen behöver ibland stanna lite längre i skolan, tills deras pappa eller mamma kan hämta dem. Då får de vara på ”fritids” (fritidshemmet) där de kan leka, äta mellanmål och göra läxor. Jag tyckte att det var kul på fritids när jag var lite mindre!

Mamma eller pappa kommer ibland till skolan för att träffa mina lärare och prata om hur det går. Då får jag också berätta om vad jag tycker är bra och vad jag kanske behöver lite extra hjälp med.

Vi brukar få läxor varje vecka, alltså skolarbete som vi gör hemma. Då använder jag ofta min dator. Det tog lite tid att lära sig att använda den, men jag fick hjälp av mina lärare och mina kompisar så nu går det jättebra. Ibland behöver jag lite extra hjälp med mitt skolarbete. Då hjälper mina föräldrar eller mina lärare mig.

Något som var nytt för mig när jag kom till Sverige var att vuxna här måste respektera barn, precis som barn ska respektera vuxna. Det betyder till exempel att lärarna inte får slå eleverna som straff för något som hänt i skolan. Ingen vuxen i Sverige får slå barn! Det är förbjudet.

I skolan får vi lära oss om mer än bara de vanliga skolämnena, till exempel om varför det är viktigt att ta hand om vår planet och om miljön. Man kan göra det genom att sortera sopor och återvinna. Återvinning betyder att man använder en sak för att göra en ny sak. En tom läskflaska i plast kan återvinnas och bli en ny läskflaska. Det tycker jag är bra.

Man som återvinner tillsammans med ett barn.

En man återvinner tillsammans med ett barn. Foto: Cecilia Lantz/imagebank.sweden.se

I Sverige tycker man om naturen väldigt mycket; man går på vandring i skogarna och plockar bär. Det finns så många bär att jag inte kommer ihåg alla namn! Mitt favoritbär är blåbär och jag har lärt mig att baka blåbärspaj.

Skog med träd i gula och orange färger, höst.

Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

Våra grannar har ett äppelträd i sin trädgård och på hösten får vi ibland smaka på äpplena. Jag älskar hösten här i Sverige. Vädret blir lite kyligt och det regnar mycket och blåser, men det är så mycket färger ute! Bladen på träden är först gröna men på hösten ändrar de färg till gula, orange, röda och bruna. Det har jag aldrig sett förut. När det regnar måste vi ha på oss regnkläder och gummistövlar, annars kan vi bli förkylda!

En gång i veckan går jag på simträning efter skolan. Jag gillar verkligen att simma och jag har fått kompisar där. Ibland tar jag bussen dit själv. Det är bara en liten bit från där jag bor. Jag har lärt mig hur jag köper biljett och var jag ska gå av bussen.

Några av mina klasskamrater har andra intressen efter skolan, till exempel fotboll, att spela musikinstrument eller så är de med i scouterna. Jag tycker att det är roligt att vara med mina kompisar i parken, där vi kan åka skridskor på vintern. På sommaren tycker vi att det är roligt att gå till sjön och bada. Ibland är vi bara hemma hos varandra och spelar tv-spel eller något annat kul. Lite vad vi känner för just då.

Amina

Tre barn i badkläder på en brygga.

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Frågor att fundera på och prata om:

  • Vad tycker du om Aminas brev?
  • Är det någonting i brevet som känns nytt för dig?
  • Brukar du gå till skolan varje dag?
  • Vad tycker du om att göra på din fritid?

Barn­kon­ven­tionen

Amina skriver också om att vuxna ska respektera barn. I Barnkonventionen, som är lag i Sverige, står att barn har egna rättigheter och att vi alla är värda lika mycket.

Läs mer om Barnkonventionen

Affisch om Barnkonventionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Akut nödsi­tu­a­tion

Om det händer någonting akut, till exempel en olycka, en brand eller ett brott, så ska du ringa 112.

112 är Sveriges nödnummer. En nödsituation är när du behöver akut hjälp av ambulans, brandkår eller polis. Dessa är pålitliga i Sverige. Det svarar alltid någon när du ringer. De kommer att fråga vad som har hänt och skicka rätt hjälp.

Kom ihåg att man bara får ringa 112 vid akuta eller livshotande situationer!

Sidan senast uppdaterad: