Rollys berättelse om resan till Sverige

Detta kan du läsa om på denna sida:

  • Rollys upplevelse av att flytta till Sverige.
  • Flygresan till Sverige.
  • Mottagandet på flygplatsen.
  • Den nya bostaden.
  • De olika årstiderna och vädret.

Rolly och barnen i berättelsen är påhittade.

Hej!

Jag heter Rolly och jag är tio år gammal. Jag bor i norra Sverige med min familj. Vi flyttade hit från Kongo när jag var sju år. Vi reste med flyg. Jag tyckte att det skulle bli kul och spännande, eftersom det var första gången jag flög. Allt gick bra, maten var god och jag sov en stund på flygplanet. Det är viktigt att lyssna på sina föräldrar och personalen på flygplatsen och i flygplanet.

När vi kom till Sverige träffade vi folk på flygplatsen som tog oss till vårt nya hem. Vi åkte ganska länge med bil för att komma fram. Vi körde genom flera städer men också genom mycket skog. Så mycket skog hade jag aldrig sett innan!

Flygvärd inne i flygplan som står vid passagerare

Foto: Lucas Souza/ Unsplash.com

Sverige är väldigt annorlunda mot Kongo, men jag tycker verkligen om mitt nya hem. Min familj och jag bor i en lägenhet på tredje våningen. Den har ett kök, vardagsrum, badrum och två sovrum. Min syster och jag delar sovrum, det är lite jobbigt ibland.

Jag såg att mina grannar hade en hund som fick vara inomhus. I Kongo brukar hundar vara utomhus, men här i Sverige har många husdjur inomhus.

Först kändes det konstigt att höra det svenska språket överallt men jag lärde mig det snabbt i skolan.

Bostadsområde med lägenhetshus i Sverige.

Foto: Migrationsverket/Björn Bjarnesjö

Två barn leker på en skolgård. Flickan hänger på pojkens rygg.

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist/imagebank.sweden.se

Jag går i fjärde klass. Skolan var lite svår i början eftersom jag inte kunde svenska, men nu har jag inga problem med att hänga med på lektionerna. Mina lärare är verkligen hjälpsamma och jag kan fråga dem om allt som jag har problem med. Det finns en sjuksköterska på skolan, så om jag blir sjuk under skoldagen kan jag gå dit för att få hjälp.

Jag har många vänner i skolan. Min bästa kompis heter Maja. Hon älskar också fotboll och vi brukar spela fotboll tillsammans under rasterna.

Två barn i overaller drar en pulka upp för en backe i snön.

Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Ibland får jag hemlängtan, särskilt under vintern när det är kallt. Det kan bli väldigt kallt här och det snöar ofta.

Maja och mina andra vänner har visat mig hur man kan åka pulka i snön, och det är så roligt. Om du har varma ytterkläder på dig, till exempel overall, så blir du inte kall när du leker i snön. Det blir ofta lite varmt!

En kanelbulle på ett fat med en kopp med varm dryck bredvid.

Foto: Alexander Hall/ /imagebank.sweden.se

Efter att vi har varit ute i snön brukar vi gå in och ”fika.” Fika betyder att man dricker mjölk, varm choklad, eller saft och äter kakor eller bullar tillsammans med vänner. Jag tycker om kanelbullar, som är en jättevanlig sorts bulle i Sverige.

Ett barn hoppar ner i vattnet från en brygga i solnedgång.

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

I Sverige finns fyra årstider: vår, sommar, höst och vinter. Min favoritårstid är sommar. Då är det varmt och soligt och det bästa är att jag kan ha på mig t-shirt och shorts och spela fotboll utomhus. På sommaren har vi ett långt lov från skolan. Jag är mycket med mina vänner utomhus och leker och simmar. När jag kom till Sverige kunde jag inte simma och då fick jag använda flytväst när jag var vid vattnet. Nu har jag både gått i simskola och simmat som en del av idrottsundervisningen i skolan, så nu har jag lärt mig det.

Här kan du tillsammans med en vuxen läsa om hur du badar säkert Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi bor nära en sjö. Dit brukar vi gå och bada och äta glass. På sommaren lyser solen till sent på kvällen. I början var det svårt att somna eftersom det var så ljust ute.

I slutet av juni är det midsommar och man kan se den svenska flaggan överallt och midsommarstänger. En midsommarstång är täckt av blad och blommor och man brukar dansa runt den. Vi grillar korv med vänner och leker. Midsommarafton är den längsta dagen på hela året och vi barn brukar får stanna uppe sent.

Välkommen till Sverige, hoppas att du kommer att trivas här!

Rolly

En grupp människor firar midsommar genom att dansa runt en midsommarstång.

Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Frågor att fundera på och prata om:

  • Vad gillade du med Rollys brev?
  • Kan du simma? Vet du hur du badar på ett säkert sätt?
  • Var det någonting i brevet som var nytt för dig?

Sidan senast uppdaterad: