Vänner och relationer

Att träffa vänner är ett bra sätt för dig att komma in i livet i Sverige. Det är roligt att umgås med vänner och de kan också vara ett bra stöd för dig när du är ny i Sverige. Genom vänner får du en gemenskap i ditt nya land och där du bor. Det är också ett bra sätt att träna på det svenska språket.

Så kan du träffa nya vänner

Att träffa nya vänner i ett nytt land kan kännas lite svårt i början. En plats där du träffar nya vänner är i skolan, där du kommer att umgås med dina nya klasskamrater och andra elever varje dag. Det är även vanligt att man umgås även hemma hos varandra, på en fritidsgård eller genom olika aktiviteter. I Sverige umgås barn och ungdomar med varandra oavsett kön, religion eller ursprungsland.

Många träffar vänner genom gemensamma intressen. Exempel på sådana intressen kan vara idrott, musik, film och läsning. Det finns idrottsföreningar som du kan gå med i och andra mötesplatser för olika intressen.

Ung kvinna som spelar datorspel.

Foto: Scandinav/imagebank.sweden.se

Vänner på internet

Människor i Sverige är vana vid att använda teknik och internet i sin vardag. Vänner som träffas har oftast kontakt med varandra genom att ringa, skicka sms och träffas i andra gemensamma forum på internet. En del umgås både i verkligheten och online och en del umgås bara online. Att spela spel online är ett vanligt sätt att träffa vänner på.

Tänk på detta

Även om det är roligt att få nya vänner och att prata med människor online, så finns det några enkla regler som alla bör följa.

  • Bilder och meddelanden: Alla är inte den de säger sig vara online. Därför är det viktigt att du tänker efter innan du delar bilder och texter. Om du till exempel har delat en bild kan du inte påverka hur den används av andra.
  • Lösenord: Avslöja aldrig dina lösenord. Om ditt lösenord har delats med någon så ska du byta lösenord.
  • Var försiktig om du ska träffa någon som du inte har träffat förut. Du kan aldrig vara säker på att personen är den som den säger att den är på internet.
  • Var försiktig med hur du uttrycker dig i text, eller vad du skriver om andra. Text kan tolkas på olika sätt av olika personer och kan därför vara sårande, även om det inte är meningen.
Sju ungdomar av olika kön står tillsammans.

Foto: Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Vänner och rela­tioner i Sverige

Personer av olika kön och bakgrund umgås ofta tillsammans i Sverige. Vänskapsrelationer kan se ut på olika sätt. Gemensamt för alla är att man visar vänlighet och intresse för varandra.

Att vara vänlig och visa intresse kan i vissa fall betyda att det finns intresse för en romantisk relation, men det kan också vara tecken på en vänskapsrelation. Om du känner dig osäker på vilken relation som du och en vän har, är det därför viktigt att du pratar med vännen.

Samtycke är viktigt

Om du inleder en romantisk relation med en annan person är det viktigt att respektera den personens vilja, såväl som din egen. Samtycke innebär att båda personerna i en relation ska vilja delta i till exempel en sexuell aktivitet. Om en av personerna inte vill så innebär det att den andra personen måste acceptera det.

Läs mer om samtycke Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om sex, kropp och hälsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mobbning

Mobbning kan vara både fysisk och psykisk och finnas både i skolan, på fritiden och på internet. Mobbning betyder att någon slår eller skadar någon annan, säger elaka saker eller sprider rykten. Det kan också vara att få någon annan att känna sig utfryst eller ovälkommen.

Om du eller någon annan blir utsatt för mobbning kan du prata med en lärare, skolkurator, förälder eller någon annan vuxen du litar på, och berätta om vad som har hänt.

Frågor att fundera på och prata om:

  • Har du några intressen? Hur kan du hitta likasinnade personer att dela ditt intresse med?
  • Finns det några skillnader mellan hur relationer fungerar i Sverige, jämfört med vad du är van vid?

Sidan senast uppdaterad: