Ekonomi

Om din familj inte har några egna pengar har ni rätt att ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Det finns två sorters ekonomiskt stöd att ansöka om, dagersättning och särskilt bidrag.

Dager­sätt­ning

Alla asylsökande som inte har några egna pengar kan ansöka om dagersättning. Dagersättning ska bland annat räcka till mat, kläder, skor, schampo, medicin och sådant som ni vill göra på fritiden. Det heter dagersättning eftersom det är en summa pengar för varje dag, men pengarna betalas ut en gång i månaden. Dina föräldrar får ett bankkort som pengarna sätts in på.

Särskilt bidrag

Om ni behöver köpa något som dagersättningen inte räcker till kan ni ansöka om ett särskilt bidrag. Det kan till exempel vara glasögon, vinterkläder eller en barnvagn. När man ansöker om särskilt bidrag är det viktigt att man förklarar varför man behöver pengarna. Ansökan lämnas hos mottagningsenheten som bestämmer om man ska få pengarna. Det kan vara så att man får en lägre summa pengar än man bad om. Om man är missnöjd med beslutet om särskilt bidrag går det att överklaga.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: