Om du får uppehållstillstånd

Uppehållstillstånd betyder att ni har fått JA på er ansökan om asyl. Ni får stanna i Sverige.

Om du och din familj får uppehållstillstånd får ni komma till ett möte med personal på mottagningsenheten. Personalen förklarar vad som står i ert beslut och varför ni har fått uppehållstillstånd. Ni får ett papper som visar att ni har fått uppehållstillstånd.

När ni har fått uppehållstillstånd ska ni gå till Skatteverket för att folkbokföra er. Det betyder att ni får personnummer med de fyra sista siffrorna.

Om ni har bott hos Migrationsverket kan ni få hjälp att flytta till en ny bostad.

Hur länge gäller mitt uppe­hålls­till­stånd?

Om ni kallas flyktingar får ni uppehållstillstånd som gäller i tre år. Om ni kallas alternativt skyddsbehövande får ni uppehållstillstånd som gäller 13 månader. Efter den tiden kan ni ansöka om förlängning. Om ni fortfarande behöver skydd kan ni få uppehållstillstånd i två år till.

Perma­nent uppe­hålls­till­stånd

När ni har haft uppehållstillstånd i tre år kan ni ansöka om permanent uppehållstillstånd samtidigt som ni ansöker om förlängning. Om du är 15 år eller äldre krävs det att du lever ett skötsamt liv för att få permanent uppehållstillstånd. Om du till exempel har begått ett brott kan du få avslag på din ansökan om permanent uppehållstillstånd. Om du är 18 år eller äldre när du ansöker om permanent uppehållstillstånd krävs det också att du har ett jobb och kan försörja dig själv.

Om du inte uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd kan du ändå få förlängt uppehållstillstånd om du fortfarande behöver skydd.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: