Praktikantorganisationerna AIESEC, IAESTE, JUF och SACCUSA

Här finns information som riktar sig till praktikantorganisationerna AIESEC, IAESTE, JUF och SACCUSA.

Krav för arbetstillstånd

För att praktikanten ska få tillstånd ska praktikanten

  • vara minst 18 år
  • ha ett giltigt pass
  • ha fått ett skriftligt erbjudande om anställningen eller uppdraget som ska utföras.

Webbansökan för arbetstillstånd vid praktikantutbyte genom AIESEC, IAESTE, JUF och SACCUSA

Du som arbetar för någon av organisationerna AIESEC, IAESTE, JUF eller SACCUSA kan ansöka om arbetstillstånd på webben för praktikanter som har blivit erbjudna praktikplatser i Sverige. Praktikanten kan även själv ansöka på webben om han eller hon har tillgång till alla uppgifter och dokument som behövs för att fylla i ansökan.

Det här ska skickas med ansökan:

  • Kopior av de sidor i praktikantens pass som visar personuppgifter, passets giltighetstid och om praktikanten har tillstånd att bo i andra länder än sitt eget
  • Ett skriftligt erbjudande där villkoren för praktikantens anställning eller uppdrag framgår.

När vi har tagit emot ansökan

Den som får tillstånd för mer än tre månader får ett uppehållstillståndskort. Kortet är ett bevis på att personen har tillstånd att vara i Sverige och innehåller bland annat personens foto och fingeravtryck.
 
Praktikanter som behöver visum för att resa till Sverige ska besöka den svenska ambassaden eller generalkonsulatet för att bli fotograferade och lämna sina fingeravtryck så snart som möjligt. Det behöver praktikanten göra även om han eller hon tidigare har haft ett uppehållstillståndskort eftersom foto och fingeravtryck inte kan sparas.

Praktikanter som inte behöver visum lämnar underlag för uppehållstillståndskort på Migrationsverket efter att de har kommit till Sverige.

Efter beslut

Beslutet skickas till den utlandsmyndighet som angavs i webbansökan. Praktikanten ska själv hämta ut beslutet och ska då ta med sig sitt pass. Arbetstillstånd kan beviljas för den tid personen erbjuds praktik, men aldrig längre än personens pass är giltigt. Tillstånd som praktikant kan beviljas för en eller flera perioder för sammanlagt högst 18 månader.

När uppehållstillståndskortet är klart, kommer ambassaden eller generalkonsulatet att lämna ut eller skicka det färdiga kortet till praktikanten. Tänk på att det kan ta upp till fyra veckor att tillverka och leverera kortet till ambassaden eller generalkonsulatet efter det att praktikanten har fått sitt beslut. När praktikanten reser in i Sverige ska han eller hon visa upp uppehållstillståndskortet tillsammans med ett giltigt pass.

Den som kan resa till Sverige utan visum bör kunna visa upp en kopia av beslutet när han eller hon reser in. Så snart som möjligt efter att personen har kommit till Sverige ska personen besöka Migrationsverket för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad. När uppehållstillståndskortet är klart kommer det att skickas till personens adress i Sverige.

Den som får tillstånd för kortare tid än tre månader får inte något uppehållstillståndskort och ska därför visa upp beslutet tillsammans med sitt pass vid resan till Sverige.

Om Migrationsverket avslår ansökan

Ett beslut om arbetstillstånd kan överklagas inom tre veckor. Information om hur man gör finns i arbetstagarens beslut.

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-07

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.