Ersättning för ordnade boenden för personer som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet
Kommuner har rätt att få statlig ersättning för boenden som kommunen ordnar enligt fördelningstal samt för personer som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som har anvisats till sådana boenden, enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA). Ersättningarna betalas ut utan ansökan.
Alla ersättningar administreras genom e-tjänst för kommuner
Alla ersättningar som beskrivs på den här sidan administreras genom e-tjänsten "Ansök om statlig ersättning" och presenteras därför på den utbetalningslista som i slutet av varje månad finns i e-tjänsten. Den kommun som ännu inte är ansluten till e-tjänsten får fortfarande utbetalningsinformation via vanlig mejl.
Information om e-tjänster för kommuner
Vid frågor om schablonersättning, se längst ner på sidan Kontaktuppgifter statlig ersättning
Dygnsschablon för anvisade i ordnat boende, med 150 kr för barn och 300 kr för vuxna, betalades ut 30 november för juli. Ersättning som avser tiden från och med augusti betalas ut i december.
Dygnsschablon för anvisade i ordnat boende som fyllt 18 år och tidigare varit ensamkommande barn, med ytterligare 400 kr per dygn, betalas ut i december för tiden från och med juli.
Kommunen kan anmäla utebliven ersättning. En blankett för anmälan om utebliven ersättning finns nu på den här sidan, i avvaktan på digital lösning.
Vi uppdaterar den här sidan löpande, liksom sidan Ansök om statlig ersättning.
Ersättningarna på den här sidan avser de ordnade boenden som kommuner ansvarar för enligt den lagändring som trädde i kraft 1 juli 2022 som innebär att mottagandet av personer som flytt från Ukraina till Sverige ska få en jämnare fördelning över landet. Läs mer på sidan Jämnare fördelning av boendeplatser.
Tidslinje över statliga ersättningar till kommuner
Schablon enligt fördelningstal för ordnat boende
En schablonersättning om 10 000 kronor betalas ut per boendeplats som kommunen ska ordna enligt fördelningstal och avser beredskap för att tillhandahålla och iordningsställa boenden samt avveckling och återställande av boenden. Ersättningen betalas ut efter att fördelningstalen är fastställda på kommunnivå. Om fördelningstalet höjs ska ersättning betalas ut även för det antal som fördelningstalet ökats med till berörda kommuner.
Schablon för anvisad till ordnat boende
En schablonersättning om 15 000 kronor betalas ut för varje person som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som har flyttat in i boendet efter att kommunen anvisats. Ersättningen avser kostnader för sådana särskilda anpassningar av boende, som personer kan ha rätt till enligt LMA. Det är viktigt att kommunen meddelar berörd mottagningsenhet hos Migrationsverket när personen har flyttat in i kommunen, för att undvika att felaktigt få ersättning som senare behöver återkrävas.
Dygnsschablon för anvisade i ordnat boende
En schablonersättning betalas ut per person och dygn för personer som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som har anvisats till kommunen och flyttat in i boendet. Ersättningen avser kostnader för drift, underhåll och eventuella kostnader för kost och förbrukningsvaror och är
- 150 kronor per dygn för skyddsbehövande under 18 år
- 300 kronor per dygn för skyddsbehövande som är 18 år eller äldre.
Den enskilde personen är skyldig att anmäla till Migrationsverket om ändrade förhållanden, till exempel om han eller hon ordnar boende i en annan kommun eller lämnar landet. För att kommunen inte felaktigt ska få ersättning som senare behöver återkrävas bör kommunen kontakta berörd mottagningsenhet hos Migrationsverket när kommunen får uppgifter om ändrade förhållanden.
Dygnsschablon för tidigare ensamkommande i ordnat boende
En schablonersättning om 400 kronor per person och dygn betalas ut för de unga personer som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som fyllt 18 år men ännu inte 21 år, som tidigare varit ensamkommande barn, och som har anvisats kommun och flyttat in i boendet. Ersättningen betalas ut månadsvis i efterskott.
För dessa unga som fyllt 18 år men ännu inte 21 år får därmed kommunen totalt 700 kronor per dygn genom dygnsschablon om 300 kronor för anvisad vuxen och dygnsschablon om 400 kronor för tidigare ensamkommande.
Anvisning till ordnat boende i en kommun och ersättning gäller för de ensamkommande som fyller 18 år där kommunen inte anmält behov av fortsatt vård innan 18-årsdagen, eller efter att kommunen avslutat sitt socialtjänstansvar senare än 18-årsdagen men innan personen fyller 21 år.
Utbetalning av ersättning
Ersättning betalas ut i efterskott. På grund av den mycket korta förberedelsetiden har de nya ersättningarna lanserats en i taget, där den första betalades ut i augusti och den sista betalas ut i december 2022. All ersättning ska hanteras i kommunernas e-tjänst och information finns på sidan Ansök om statlig ersättning.
Överklaga beslut eller anmäl utebliven ersättning
En kommun kan överklaga Migrationsverkets beslut om ersättning till allmän förvaltningsdomstol. Överklagandet ska ha kommit in till Migrationsverket senast tre veckor från beslutsdatum. I överklagandet ska du tala om hur du vill ha det ändrat. Överklagandet med motivering och bilagor skickas in via e-tjänsten Ansök om statlig ersättning.
En kommun som anser sig ha rätt till schablonersättning för en person, men inte har fått det, ska anmäla detta till Migrationsverket. Anmälan om utebliven ersättning görs via blanketten:
Kontaktuppgifter statlig ersättning
Beslut om schablon enligt fördelningstal för ordnat boende, enligt 14 § asylersättningsförordningen, kan inte överklagas.
Om all utbetalning av ersättning
Migrationsverket betalar ut ersättningen den sista bankdagen i den månad då verket fattade beslut.
Om en kommun vill ändra konto för utbetalningar, referenstext eller vill veta vad en utbetalningskod betyder går det läsa på sidan Ändra konto för utbetalning.